DAN POSLIJE

Europski mediji s opreznim optimizmom slave Macronovu pobjedu

08.05.2017 u 16:48

Bionic
Reading

Uvjerljiva pobjeda proeuropskoga centrista Emmanuela Macrona nad desnom populistkinjom Marine Le Pen u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora glavna je tema u svim relevantnim europskim medijima. Donosimo pregled pisanja najvažnijih europskih medija o presudnim francuskim izborima

Moglo bi se reći da je oprezni optimizam zajednička oznaka europskih medijskih reakcija na poraz Marine Le Pen na predsjedničkim izborima u Francuskoj. Nakon šoka koji su izazvali Brexit i pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u, osvajanje Elizejske palače od desno-populističkih snaga značilo bi nastavak političkog uzleta onih koji se protive europskim integracijama i vrijednostima liberalne demokracije.

Uvjerljiva dvotrećinska pobjeda Emmanuela Macrona u Francuskoj taj je zalet zasad zaustavila, pa ne čudi što se na naslovnicama francuskih medija može vidjeti slavlje zbog toga što Francuska ima najmlađeg predsjednika u republikanskoj povijesti (Le Parisien), dok ljevičarski Liberation - koji je svojedobno pokrenuo Jean-Paul Sartre - konstatira da je njima ne baš omiljeni bivši bankar ‘dobro odigrao’ u kampanji.

Belgijski dnevni list Le Soir pak objavio je na naslovnici fotografiju Macrona u trijumfalnoj pozi s podignutim rukama uz naslov ‘Sada sve počinje’, upozoravajući na to da novom francuskom predsjedniku tek predstoje veliki politički izazovi. Vodeći španjolski mediji su ipak mnogo suzdržaniji, pa je El Pais konstatirao da je Macron ‘porazio desni radikalizam’, a El Mundo da je ‘sada sve u njegovim rukama’.

U sličnom tonu izvještava i talijanska La Repubblica, koja smatra da je njegova pobjeda ‘prekretnica za Europu’, što je na naslovnici ilustrirano i fotografijom nasmiješenog Macrona koji drži za ruku novu prvu damu Francuske, Brigitte.

Njemački su mediji možda najviše euforični oko Macronove pobjede. Konzervativni Franfurter Allgemeine Zeitung u svojem poslovično suzdržanom stilu na naslovnicu je stavio naslov ‘Macron izabran za francuskog predsjednika’, no s fotografijom nasmijanog predsjednika koji drži uzdignute palčeve pred masom podržavatelja. Ljevičarski Die Tageszeitung je pak uz njegovu sliku stavio kratki neprevodivi naslov ‘Ouf!’, što je u njemačkom jeziku oznaka uzdaha olakšanja.

Negativne i podozrive reakcije na poraz Le Pen zato se mogu naći na naslovnicama britanskih tabloida. Nije teško da bi pobjeda Le Pen zauzela cijelu naslovnicu svih tabloida, no Macronova je za The Daily Mirror zavrijedila tek manji sporedni naslov o tome zašto njegova pobjeda ‘može biti loša za dogovor o Brexitu’. Malo ozbiljniji The Daily Telegraph također je Macronovu pobjedu kontekstualizirao u proces Brexita te konstatira da ‘nova nada Francuske donosi oblačno vrijeme’ u pregovorima Velike Britanije o izlasku iz Europske unije.

Konzervativni The Times je realno konstatirao da je Macron odnio ‘uvjerljivu pobjedu’, dok su ljevičarske novine poput The Independenta slavile ‘Macronov marš do pobjede’.