OVISI O DOKAZIMA

Europska unija spremna uvesti sankcije Srbiji zbog napada na sjeveru Kosova

02.10.2023 u 17:14

Bionic
Reading

Europska komisija potvrdila je u ponedjeljak da je Europska unija spremna uvesti sankcije Srbiji zbog napada na sjeveru Kosova ako zemlje članice Unije pronađu dovoljno dokaza

"Europska unija spremna je procijeniti mjere u vezi sa Srbijom ako zemlje članice odluče da imaju dovoljno informacija, dovoljno činjenica", rekao je glasnogovornik EU za vanjske poslove Peter Stano.

Istaknuo je da će EU djelovati kada zemlje članice donesu odluku, jer je za restriktivne mjere potrebna jednoglasnost, prenosi Al Jazeera Balkans.

Stano je rekao da EU čeka "konačne rezultate detaljne istrage koja će razjasniti sve okolnosti terorističkog napada" i da Unija očekuje "punu i bezuvjetnu suradnju Srbije".

Nedavna otkrića o "golemim zalihama oružja na sjeveru Kosova" i jačanju vojske u Srbiji Stano je ocijenio "vrlo zabrinjavajućim razvojem događaja".

"Pripreme za napad izvršene u Srbiji" Ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Svecla izjavio je u nedjelju da je cilj "terorističkog napada Srbije" u Banjskoj pripajanje sjevera Kosova.

Rekao je da su pripreme za napad vršene u Srbiji i da se to vidi iz bespilotnih letjelica zaplijenjenih grupi.

  • +4
Sukob na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

Svecla je rekao da slike dokazuju da se ta grupa u Srbiji priprema, obučava i izvodi vježbe kod Jagodine i u vojnoj bazi na Kopaoniku.

U napadu skupine Srba 24. rujna, koju je predvodio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, ubijen je kosovski policajac, a potom je kosovska policija u "antiterorističkoj akciji" eliminirala četvoricu napadača i uhitila šest drugih.

Ostali su, poput Radoičića, pobjegli u Srbiju.