TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

Europska unija dogovorila sigurnu razmjenu informacija među aplikacijama za koronavirus

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 16.06.2020 15:40
  • Objavljeno 16.06.2020 u 15:40
tportal

Izvor: EPA / Autor: YANNIS KOLESIDIS

Države članice EU-a dogovorile su u utorak niz tehničkih specifikacija koje će omogućiti sigurnu razmjenu informacija među nacionalnim aplikacijama za praćenje kontakata za praćenje zaraze koronavirusom, što bi moglo pomoći oživljavanju putovanja i turizma.

"Budući da se približavamo sezoni putovanja, važno je omogućiti Europljanima da upotrebljavaju aplikaciju iz vlastite zemlje bez obzira na to gdje putuju unutar EU-a. Aplikacije za praćenje kontakata mogu biti korisne u ograničavanju širenja koronavirusa, posebno u okviru nacionalnih strategija za ukidanje mjera izolacije", izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Većina aplikacija za praćenje koje su već pokrenute ili će biti pokrenute u EU-u, koje se koriste decentraliziranom arhitekturom, moći će sada dobro funkcionirati pri putovanju korisnika u drugu državu članicu EU-a koja također primjenjuje decentralizirani pristup.

"Riječ je o važnom dodatnom koraku prema potpunoj interoperabilnosti mobilnih aplikacija za praćenje zaraze koronavirusom jer države članice počinju ukidati ograničenja prekograničnih putovanja uoči ljetnih godišnjih odmora", navodi Komisija.

"U trenutku kada ponovno otvaramo svoja društva i gospodarstva, digitalne tehnologije ključne su za upozoravanje naših građana na rizike od zaraze i prekidanje lanaca prijenosa. Pozivam građane da se njima koriste jer te tehnologije mogu biti učinkovite samo ako postoji i kritična masa korisnika interoperabilnih aplikacija u cijeloj Uniji. Sigurnost podataka, temeljna prava i zaštita privatnosti u tim digitalnim alatima neće biti upitni", izjavila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

  • +8
  • +5

Turizam u Grčkoj nakon popuštanja epidemije koronavirusa

Izvor: EPA / Autor: DIMITRIS PAPAMITSOS / HANDOUT

Većina država članica odlučila je pokrenuti mobilne aplikacije kao dopunu ručnom praćenju kontakata i širenja koronavirusa. Velika većina odobrenih nacionalnih aplikacija koristi decentraliziranu arhitekturu, što znači da proizvoljni identifikatori korisnika za koje je utvrđeno da su tijekom određenog vremena bili u blizini ostaju na samom telefonu i telefonom će se uspoređivati s identifikatorima korisnika za koje je prijavljeno da su zaraženi. Tehničkim specifikacijama za interoperabilnost omogućit će se provjera tih podataka i korisnicima koji putuju iz drugih država članica a da oni pritom neće morati preuzeti nekoliko nacionalnih aplikacija.

Informacije o međusobnoj blizini korisnika koje se razmjenjuju među aplikacijama bit će šifrirane kako bi se spriječila identifikacija pojedinaca, u skladu sa strogim smjernicama EU-a o zaštiti podataka u aplikacijama, i neće se upotrebljavati geolokacijski podaci. Radi dodatnog pojednostavnjenja sustava Komisija će uspostaviti uslugu federalnog pristupnika, odnosno sučelje za učinkovito primanje i prosljeđivanje relevantnih informacija iz nacionalnih aplikacija za praćenje kontakata. Time će se smanjiti količina razmijenjenih podataka i potrošnja podataka korisnika.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!