ŠIRI SE ISTRAGA

Europska tužiteljica Tamara Laptoš potvrdila: Iz slučaja Žalac pokrenuti su novi postupci

05.03.2023 u 13:47

Bionic
Reading

Uoči prve sjednice optužnog vijeća koje će raspravljati o optužnici protiv nekadašnje ministrice europskih fondova Gabrijele Žalac, koju europsko tužiteljstvo u 'aferi softver' tereti za zloupotrebu sredstava iz europskih fondova, europska tužiteljica Tamara Laptoš gostovala je u emisiji Točka na tjedan televizije N1.

Upitana može li obrana Gabrijele Žalac oboriti optužnicu zato što je dio dokaza (poruka) prikupljen u slučaju Josipe Rimac, Laptoš je ocijenila da su poruke zakonit dokaz.'Ne bismo ih uvrstili u spis da smatramo da nisu, kao niti drugih više od 1000 dokaza na kojima se optužnica temelji', rekla je, prenosi N1.

"Ne bi ni poslali optužnicu na sud da ne očekujemo da bude potvrđena. Optužno vijeće je mjesto gdje će svaka strana iznijeti svoje argumente, sud će ocijeniti argumente jedne i druge strane, a strana nezadovoljna odlukom imat će pravo žalbe", rekla je tužiteljica.

Na pitanje jesu li u istrazi procijenili da osobu koju u razgovorima navode pod inicijalima A.P. nije potrebno ispitati, odgovorila je - vjerojatno da, te pojasnila proceduru.

'Kada je kolegica, europska delegirana tužiteljica da je istraga provedena, da su prikupljeni svi dokazi, ona je izradila nacrt optužnice i izvještaj o završetku istrage koji je dostavljen najprije meni kao nadzornom tužitelju. Onda se to dostavlja Stalnom vijeću koje od početka prati taj predmet. Ono je donijelo odluku da se može ići u optuženje', rekla je.

  • +10
Gabrijela Žalac Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Pojasnila je i kako njihovi predmeti ne mogu stajati u ladici.

“Svakih 6 mjeseci europski delegirani tužitelj mora podnositi izvješće o napretku u predmetu. Taj izvještaj dolazi pred Stalno vijeće koje se sastoji od tri europska tužitelja. Ja ne mogu biti član Stalnog vijeća koje raspravlja o hrvatskim predmetima.”

Na pitanje je li moguće da se iz svih dokaza iz istrage u slučaju Žalac pojavi i neki novi slučaj, odgovorila je:

Moguće, nisam rekla da nisu pokrenuti neki slučajevi iz predmeta Žalac'.

Dakle, već su pokrenuti?

'Neki da, ali o njima vam ne mogu govoriti u toj fazi postupka', zaključila je.