SRETNA VIVIANE REDING:

Europska komisija daje zeleno svjetlo Hrvatskoj

10.06.2011 u 09:35

Bionic
Reading

Europska komisija daje zeleno svjetlo za pristup Hrvatske, rekla je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u petak ujutro prije početka sastanka Ministarskog vijeća EU, javila je austrijska agencija APA

Reding je istaknula kako je 'jako sretna' što Hrvatska dobiva zeleno svjetlo. Uklonjene su posljednje prepreke, 'a ja prije godinu dana u to nisam vjerovala', kazala je Reding.

No, Hrvatska je obavila svoje zadaće i zato se može 'potpuno mirno i reći DA Hrvatskoj', rekla je Reding, kako prenosi APA.

Podsjetimo, Europska komisija danas će dostaviti Vijeću EU-a nacrte pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, čime Komisija završava svoj dio posla i prepušta zemljama članicama da donesu konačnu odluku o zatvaranu tih poglavlja i zaključenju pregovora.

Tim povodom povjerenik za proširenje Štefan Fuele održat će danas konferenciju za novinare.

U Vijeću EU-a već se priprema deklaracija o završetku pregovora s Hrvatskom, koju bi trebali prihvatiti čelnici EU-a na summitu 23. i 24. lipnja, što bi predstavljalo političku odluku o zaključenju pregovora. U odlukama o zaključenju pregovora trebalo bi se definirati mjesto i datum potpisivanja Ugovora o pristupanju, što se očekuje u drugoj polovici godine. Prije toga, Europski parlament treba dati pristanak na završetak pregovora.

Nakon potpisivanja pristupnog ugovora u Hrvatskoj se u roku od 30 dana treba održati referendum i onda slijedi postupak ratifikacije u 27 zemalja članica, što bi trebalo biti obavljeno do ciljanog datuma pristupanja, to jest do 1. srpnja 2013. godine.