UPOZORENJE IZ POLJSKE

Europska integracija Ukrajine ovisi o izborima i Timošenko

20.09.2012 u 20:40

Bionic
Reading

Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski u četvrtak je upozorio Ukrajinu da njezina europska integracija ovisi o transparentnosti parlamentarnih izbora u listopadu i daljnjoj sudbini zatočene oporbene čelnice Julije Timošenko

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič označio je europsku integraciju glavnim političkim prioritetom, ali veze Ukrajine s EU pogoršale su se od njegova dolaska na vlast u veljači 2010.

'Poljska ustrajno i stalno iskazuje stajalište da bi provedba pravednih izbora u Ukraijini, neovisno o njihovu ishodu, trebala omogućiti sljedeće korake prema cilju da se potpiše i ratificira sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Ukrajine, rekao je Komorowski nakon sastanka s Janukovičem u Kijevu. 'Ulog je visoki za Ukrajinu i za Europu, jer se može mnogo dobiti, ali i sve dobiti', dodao je.
EU je ključne sporazume s Ukrajinom o slobodnoj trgovini i političkom udruživanju maknula u stranu nakon što je ukrajinski sud u listopadu osudio Timošenko, bivšu premijerku i glavnog Janukovičeva političkog protivnika, na sedam godina zatvora.

Janukovič je prošli tjedan rekao da očekuje da se rad na sporazumu o pridruživanju nastavi nakon izbora 28. listopada, na što su odmah reagirali europski dužnosnici, podsjetivši ga na Timošenko, što je potvrdio i Komorowski.

'Slučaj Julije Timošenko je unutarnja ukrajinska stvar, ali je to istodobno i ozbiljna i važna prepreka na putu približavanja Ukrajine EU', rekao je.