HRVATSKI KOMENTATORI:

Europa nije Amerika - 'melting pot' ovdje ne funkcionira

08.01.2015 u 10:30

Bionic
Reading

Komentirajući teroristički napad na francuski satirični časopis Charlie Hebdo, stručnjak za terorizam Mirko Bilandžić rekao je da suvremene protuterorističke strategije nisu efikasne te da ih međunarodna zajednica i nacionalne države moraju ozbiljno preispitati. 'Mislim da ćemo s državocentričnog pristupa pitanjima protuterorizma morati otići puno više u socijalnu dimenziju - uzroke koji generiraju terorizam', kazao je Bilandžić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno

Mirko Bilandžić smatra da je sigurnosno rješenje u balansu.

'Morat ćemo i kao mediji prihvatiti nepobitnu činjenicu da ne shvaćaju svi medijske slobode na isti način, da zapadno-liberalni koncept demokracije, ljudskih prava i sloboda nije univerzalan i nije primjenjiv na sva svjetska područja. Procjene su da 10 posto muslimanske populacije pripada političkom islamu s različitim dimenzijama, od miroljubivih do nasilnih. Iako je tih 10 posto manjina, oni drmaju svijetom zadnjih 15 godina', naveo je ovaj stručnjak.

Ustvrdio je da terorizam u antiterorističkoj histeriji u tom razdoblju eskalira, umjesto da se
snižava njegov stupanj.

'Izvor je očigledno u ukupnim sociopolitičkim procesima, on ima svoje socijalne dimenzije i socijalne uzroke, a mi se uglavnom posljednjih godina bavimo posljedicama', upozorio je Bilandžić.

Mirko Galić, bivši hrvatski veleposlanik i dopisnik iz Pariza, rekao je da Zapad mora učvrstiti svoje vrijednosti jer je napad na redakciju u Parizu napad na njegove vrijednosti, što je 'možda čak i važnije nego da te vrijednosti izvozi jer nažalost iskustvo u islamskim zemljama pokazuje da Zapad nema uspjeha'.

Nadovezao se Anđelko Milardović iz Instituta za migracije i narodnosti, ističući da se model tenkovske demokracije u tom dijelu svijeta pokazao neuspješnim.

Damir Matković: Europa nije Amerika

Procjenjujući treba li Europa strahovati za budućnost i na kakvim će se odnosima ona graditi, HRT-ov vanjskopolitički komentator Damir Matković u sinoćnjem Dnevniku rekao je da ima razloga za zabrinutost. 'Europa bi prvenstveno trebala smisliti dobar plan integracije useljenika u svoje društvo. Većina njih stiže u Europu iz potpuno drukčijeg društvenog, vjerskog, kulturnog okruženja. Te ljude na neki način treba uzglobiti. Kad je kancelarka Merkel rekla da je multikulturalizam mrtav, onda su je napali, ali Europa nije Amerika: ondje je melting pot; sjetite se naših useljenika, u drugoj generaciji svi su Amerikanci. Taj model u Europi ne funkcionira. Europa će biti mirna tek kad nađe način na koji da te ljude primi u svoje društvo, tim više što europsko stanovništvo stari i trebat će useljenika. Ona mora na vrijeme domisliti neku pametnu politiku, a ne nažalost policijske potjere', rekao je Damir Matković.