STOP NEMORALNOJ PRAKSI

EULEX obustavio trgovinu organima na Kosovu

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 17.11.2010 14:51
  • Objavljeno 17.11.2010 u 14:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sedam članova ilegalne mreže za trgovinu organima, svih sedam građani Kosova, te po jedan Izraelac i Turčin, koji su u bijegu, otkriveni su u akciji misije europske policije

Mjesto radnje bila je privatna klinika Medicus u Prištini, gdje je ordinirao kirurg Lufti Dervishi. On je nagovarao siromašne osobe da doniraju jedan bubreg, za što bi trebale dobiti 20.000 dolara (14.780 eura) koje, međutim, nikad nisu dobili. Kirurg i kompanjoni su onda prodavali bubreg na crnom tržištu dobivajući i do 100.000 eura po komadu.

Nitko od osumnjičenih nije u zatvoru, već su pod paskom policije. Većina involviranih je ranije obnašala visoke funkcije u kosovskom ministarstvu zdravstva.

Kristina Herodes
, glasnogovornica Europske misije na Kosovu EULEX, izjavljuje da su optuženici, većinom liječnici, od ranije traženi zbog trgovine ljudima, zloporabe položaja i ilegalne medicinske prakse.

Istraga je počela kada je turskom građaninu Yilmanu Altunu u studenom 2008. pozlilo u zračnoj luci u Prištini i kada je policiji kazao da mu je 'ukraden bubreg'. Policija je slijedila trag informacija ovoga čovjeka i došla do postarijeg građanina Izraela kojem je usađen Altunov organ.

Većina žrtava prijevare bili su siromašni ljudi iz Kosova, Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske. Kirurg Dervishi bio je mozak operacije, dok je izraelski državljanin Moshe Harel bio zadužen za pronalaženje bogatih tražitelja bubrega.
Zanimljivo je da je kliniku Medicus nakon NATO-vih bombardiranja Kosova 1999. osnovao europski filantrop koji je želio pomoći siromašnim Kosovarima, ali ju je doktor Dervishi pretvorio u leglo kriminalnih aktivnosti.

Sjena nad Kosovom kao zemljom gdje se odvija trgovina organima nije nova. Bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte o tome piše u knjizi The Hunt: Me and the War criminals. Pamte se i optužbe srbijanske vlade koja je tvrdila da pripadnici osloboditeljske vojske Kosova UCK otimaju Srbe koje ubijaju da bi im ukrali organe.

Sličan slučaj trgovine organima otkriven je u Južnoafričkoj Republici, gdje je najmanje 109 Brazilaca i Rumunja prodalo svoje bubrege, opet, bogatim Izraelcima. Analitičari ovoga fenomena tvrde da se godišnje trguje i s oko 15.000 komada bubrega te da je sada Kina najvažniji centar takvih ilegalnih operacija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi