SANKCIJE GADAFIJEVIM UPRAVAMA

EU zabranila uplovljavanje u libijske luke

08.06.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Objavom u Službenom listu Europske unije u srijedu je na snagu stupila odluka o zamrzavanju imovine šest libijskih lučkih uprava pod kontrolom režima libijskog vođe Moamera Gadafija, a odluka se odnosi na luke Tripoli, Zuaru, Zaviju, Homs, Ras Lanuf i Bregu

Odluku o uvođenju sankcija za šest lučkih uprava donijeli su u utorak veleposlanici 27 zemalja članica EU-a, no kompletan popis još uvijek nije objavljen. EU je već donio odluku o zamrzavanju imovine i zabrani izdavanja viza pukovniku Gadafiju, njegovim suradnicima kao i udrugama te tvrtkama za koje se sumnja da su financirale njegov režim. Među njima je i glavna libijska naftna tvrtka, nacionalna tvrtka NOC i njezine podružnice.

EU je 24. svibnja već izvijestila o zamrzavanju aktive libijske zrakoplovne tvrtke Afrikija. Od početka libijske krize EU je donijela odluku o uvođenju embarga na oružje i na sav materijal koji bi mogao služiti u represiji.

Konkretno, sankcije EU-a prema udrugama i tvrtkama znače da da će njihova sredstva i ekonomski resursi biti zamrznuti. Zabranjuje se isplata sredstava na račune tih udruga i tvrtki, a kada je riječ o lukama - brodovima bilo koje zemlje EU-a neće biti dopušteno uplovljavanje u njih.