otrov novičok

EU uvodi nove sankcije Rusiji zbog trovanja Navaljnog

12.10.2020 u 18:04

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a prihvatili su u ponedjeljak njemačko-francuski prijedlog o uvođenju sankcija protiv Rusije zbog trovanja oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog

"Razgovarali smo o mogućim elementima odgovora na uporabu zabranjenog kemijskog nervnog agensa. Postignut je politički dogovor o provedbi njemačko-francuskog prijedloga o uvođenju restriktivnih mjera protiv onih koji su povezani s tim pokušajem ubojstva. Odluku će provesti tehnička tijela Vijeća", izjavio je na konferenciji za novinare visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Luxembourgu.

Njemačka i Francuska predložile su sankcije uz obrazloženje da nisu dobile vjerodostojno objašnjenje iz Moskve za činjenicu da je u tijelu ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog pronađen nervni otrov novičok, razvijen za vrijeme Sovjetskog Saveza.

To je potvrdila Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Berlin i Pariz su predložili da se uvedu sankcije protiv više osoba i jednog poduzeća u kojem se proizvodi novičok. Sankcije predviđaju zabranu ulaska u EU, zamrzavanje imovine i zabranu dodjele europske pomoći osobama i entitetima s popisa.