NOVA GEOPOLITIČKA FRONTA

EU stala uz Njemačku, a protiv SAD-a i Pape: Protivi se ukidanju patenata na cjepivo

08.05.2021 u 21:43

Bionic
Reading

Europska unija smatra da je pravi put u borbi protiv pandemije koronavirusa pojačana proizvodnja i izvoz cjepiva, a ne ukidanje patenata, rekao je u subotu predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Inicijativu za ukidanje patenata pokrenule su Indija i Južnoafrička Republika smatrajući da bi se cjepivo masovnije proizvodilo a ljudi brže cijepili ako kompanije odustanu od prava na intelektualno vlasništvo.

Ideju je prošli tjedan podržala administracija američkog predsjednika Joea Bidena, a tijekom subote i papa Franjo, ali se usprotivila Njemačka gdje je centar europske farmaceutske industrije s kompanijom BioNTech, koja je razvila jedno od najkorištenijih cjepiva protiv covida-19.

O pandemiji su na sastanku u Portugalu razgovali europski čelnici.

Michel je rekao da je EU skeptična prema koristima ukidanja prava intelektualnog vlasništva kao načina borbe protiv pandemije, ali je sprema o tome razgovarati.

"Što se tiče intelektualnog vlasništva, ne vjerujemo da je, kratkoročno gledajući, to magično rješenje, no spremni smo o tome razgovarati čim budemo na stolu imali neki konkretni prijedlog", rekao je Michel.

Dodao je da je pravi put u borbi protiv pandemije što brže proizvesti više cjepiva i ukinuti izvozna ograničenja na cjepiva u zemljama kao što su SAD i Velika Britanija.

"U Europi smo odlučili omogućiti izvoz i potičemo sve partnere da olakšaju izvoz cjepiva", rekao je Michel.

  • +4
Socijalni samit EU-a u Portu, Portugal Izvor: EPA / Autor: TIAGO PETINGA / POOL

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prošli mjesec je u svijetu primijenjeno 700 milijuna doza, od toga samo 0,2 posto u siromašnim zemljama.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je fokus trenutno na pojačanoj proizvodnji cjepiva, a ne na patentima.

"Jučer smo samo načelno dotakli tu temu i dogovorili se da nastavimo razgovore pa da se do kraja identificira što je točno ta ideja koja je došla s druge strane Atlantika", rekao je Plenković novinarima u Portu.

"U ovom trenutku svi su, naravno, fokusirani na jačanje proizvodnih kapaciteta a manje na pitanje intelektualnog vlasništva jer je to samo neki prvi korak u kasnijoj fazi puno šire proizvodnje cjepiva diljem svijeta", dodao je.

  • +31
Cijepljenje u svijetu Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Indija, jedan od inicijatora ideje ukidanja intelektualnog vlasništva, suočava se s rekordnim brojem oboljelih, a Hrvatska je u subotu izrazila spremnost pomoći joj kao i neke druge zemlje EU-a. "Vidjet ćemo bi li to bilo financijski ili materijalno", rekao je Plenković nakon sastanka na vrhu između EU-a i Indije.

Indija je u petak, drugi dan zaredom, imala rekordnih više od 400.000 novozaraženih i gotovo 4000 umrlih s covidom-19.

Europski čelnici su o alarmantnom stanju u toj zemlji razgovarali s indijskim premijerom Narendrom Modijem koji je namjeravao doputovati u Porto, ali je zbog pandemije sudjelovao videovezom.

"Razgovarali smo o strateškom partnerstvu Indije i Europske unije, novom početku pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini. Također i o nizu drugih aktivnosti koji se odnose na klimatske promjene, na sve moguće globalne izazove na kojima trebamo surađivati s Indijom, jednom od najvećih, najutjecajnijih i najmnogoljudnijih zemalja svijeta", rekao je Plenković.

Hrvatska je prošle godine izvezla u Indiju robe u vrijednosti 20 milijuna dolara a uvezla proizvode za 127 milijuna dolara, pokazuju podaci Hrvatske gospodarske komore.