DNEVNICI PROMATRAČA

EU skriva dokumente od Haškog suda?

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.06.2009 17:12
  • Objavljeno 19.06.2009 u 17:06
Javeir Solana

Javeir Solana

Izvor: Reuters / Autor: -

Haaški je sud u petak pozvao Europsku uniju da utvrdi nalaze li se dnevnici europskih promatrača iz 1995., koje traži obrana generala Ante Gotovine, u arhivima EU-a i, ako ne, da objasni zašto ih nema.

Sudsko vijeće, koje vodi suđenje generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, poziv je uputilo češkom predsjedništvu EU-a i visokom predstavniku za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javieru Solani

Gotovinin odvjetnički tim od Bruxellesa traži dnevnike Europske promatračke misije iz 1995. Riječ je o ukupno 95 dokumenata koje EU nije dostavio prema prvom zahtjevu Haaškog suda od 28. veljače 2008.

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić
izjavio je da je EU sada proceduralno u istomi EU skriva  položaju kao i Hrvatska u vezi s tzv. topničkim dnevnicima koje od Zagreba traži haaško tužiteljstvo.

"Sudsko vijeće stavilo je EU u isti položaj kao i Hrvatsku. Po nalogu suda EU mora odgovoriti jesu li dokumenti u arhivima, a ako nisu, moraju pružiti specifične razloge zašto ih nema", rekao je Mišetić u telefonskom razgovoru za Hinu.

Dodao je da su dnevnici europskih promatrača važni jer govore o događajima na terenu u Kninu i okolici 1995., uključivo i granatiranje toga grada na početku "Oluje", jednu od glavnih inkriminacija iz optužnice.

U njima su iz sata u sat upisani svi događaji u realnu vremenu i pružaju jako važne informacije o granatiranju Knina i drugim događajima nakon toga te nema razloga da ne bi postojali, rekao je Mišetić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi