izborne nepravilnosti

EU parlament traži istragu o prijevari birača u Srbiji i prijeti obustavom pomoći

08.02.2024 u 13:11

Bionic
Reading

Europski parlament predložio je u četvrtak rezolucijom međunarodnu istragu o nepravilnostima na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji krajem prošle godine te je pozvao na obustavu financiranja Srbije ako se pokaže da su srpske vlasti „izravno uključene u prijevaru birača“

Europski parlament „žali zbog činjenice da parlamentarni i lokalni izbori nisu bili u skladu s međunarodnim standardima i predanošću Srbije slobodnim i poštenim izborima zbog ustrajne i sustavne zlouporabe institucija i medija od strane vladajućih radi stjecanja nepoštene i neprimjerene prednosti“, stoji u rezoluciji usvojenoj s 461 glasa za, 53 protiv i 43 suzdržana. Europarlamentarci napominju da izbori nisu „održani u poštenim uvjetima“, a zabrinuti su zbog „navoda o raširenosti i sustavnosti prijevara koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji“.

Zbog toga su europarlamentarci pozvali na „neovisnu međunarodnu istragu nepravilnosti parlamentarnih, pokrajinskih i općinskih izbora, s posebnim naglaskom na izborima za Skupštinu grada Beograda, koju će provesti ugledni međunarodni pravni stručnjaci i institucije“. Europarlamentarci podržavaju i „brzo slanje ad hoc misije za utvrđivanje činjenica u Srbiji, uz sudjelovanje Parlamenta“, a pozvali su Europsku komisiju da pokrene inicijativu za slanje stručne misije koja bi procijenila „stanje u pogledu nedavnih izbora i događaja nakon izbora“.

  • +15
Izbori u Srbiji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ako srbijanske vlasti ne žele provesti ključne izborne preporuke OESS-a i Venecijanske komisije ili ako istraga pokaže „da su srbijanske vlasti bile izravno uključene u prijevaru birača“, Europski će parlament zatražiti „obustavu financiranja EU-a na temelju ozbiljnih kršenja vladavine prava u vezi s izborima u Srbiji“, ističe se u rezoluciji. Eurozastupnici su izrazili žaljenje što Europska komisija, a „posebno povjerenik za proširenje, nisu oštro kritizirali brojne navode o prijevari glasača na izborima u Srbiji“. Povjerenik za proširenje je Olivér Várhelyi kojega je na tu funkciju predložio mađarski premijer Viktor Orban, a kritičari ga optužuju za naklonjenost srbijanskim vlastima.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića ponovno je nakon prijevremenih parlamentarnih izbora krajem prošle godine stekla apsolutnu većinu. Dio oporbe osporava rezultate izbora zbog čega je nakon izbora organizirano nekoliko prosvjeda. Izbornu je kampanju obilježio nedostatak medijskog pluralizma, „agresivna retorika, diskreditiranje na osobnoj razini, verbalno zlostavljanje i huškačka retorika“, dok zbog pritiska na zaposlenike u javnom sektoru, zloupotrebe javnih sredstava i programa poticanja glasača postoji „zabrinutost u pogledu sposobnosti glasača da biraju bez neprimjerenih pritisaka“, navodi se u rezoluciji.

  • +8
Konstituirajuća sjednica Skupštine Srbije Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Vladajući pak imaju učestalo raspisuju prijevremene izbore što je praksa s kojom treba prekinuti. Također, postoji sumnja u autentičnost registra birača, kao i brojni navodi da je vladajuća stranka organizirano prevozila glasače koji žive u inozemstvu u Srbiju kako bi glasali na lokalnim izborima u Beogradu“, navode eurozastupnici. Od dolaska Aleksandra Vučića na vlast u Srbiji je konstantno „narušavanje slobode medija“, a „vladavina prava i pravilno funkcioniranje demokratskih institucija“ još uvijek su „glavni izazov za proces pristupanja Srbije EU-u“, zaključuju europarlamentarci.

Sokol: Ovakvoj Srbiji nije mjesto u EU-u

Hrvatski eurozastupnik, član HDZ-a i EPP-a, Tomislav Sokol Hini je kazao da je "tekst rezolucije pažljivo sastavljen" i da se rezolucijom "oštro kritizira Srbiju".

"Rezolucijom se šalju tri ključne poruke. Prva je da u Srbiji nema političke stabilnosti i da joj nedostaje demokratskih standarda. Druga je da je većina medija u Srbiji pod kontrolom vlasti i da je zato ugrožena sloboda medija. Treća je da će pomaka u pregovorima sa Srbijom biti samo ako se provedu značajne reforme“, kazao je Sokol.

  • +11
Aleksandar Vučić glasao na izborima u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/PIXSELL

"Rezolucijom se kritizira i Europsku komisiju i povjerenika za proširenje zbog izostanka reakcije na izborne nepravilnosti u Srbiji. Također, Europski parlament utvrdio je da će pozvati na suspenziju europskog novca Srbiji ako se pokaže umiješanost srpskih vlasti u izborne nepravilnosti. Ukratko, tekst rezolucije je na tragu govora kojeg sam održao na plenarnoj sjednici u siječnju kada sam jasno rekao da ovakvoj Srbiji nije mjesto u Europskoj uniji“, dodaje Sokol.

Picula: EU "treba prestati podilaziti Vučićevom režimu”

Zastupnik SDP-a/S&D-a u Europskom parlamentu Tonino Picula kazao je Hini kako “nije slučajno” da je Europski parlament glasao na istoj plenarnoj sjednici o rezolucijama o Rusiji i o Srbiji.

“Radi se o tome da obje sudjeluju u degradiranju temeljnog prava u demokraciji, a to je pravo na pošteno organizirane izbore”, kaže Picula. Picula ističe da je situacija u Srbiji takva da “Europska unija i njene institucije moraju reagirati” te da Vučić učestalim raspisivanjem prijevremenih izbora “koristi izbore kao instrument održavanja izvanrednog stanja”. EU, drži Picula, “treba prestati podilaziti Vučićevom režimu, a određene institucije EU-a to uporno rade bez obzira na sve evidentnije dokaze da Vučić degradira demokraciju u Srbiji”. Zastupnik SDP-a smatra da neke europske političke obitelji "prije svega EPP-a trebaju iskoristiti svoj utjecaj da se reduciraju demokratske aberacije u Srbiji” jer je Vučićev SNS pridruženi član EPP-a.

“Trebalo bi poslati ozbiljnu poruku da ne može biti ravnopravni dio grupacije demokratskih stranaka u EU-u”, rekao je Picula.