pritisak na bruxelles

Visoki EU dužnosnici traže istragu izbora u Srbiji, evo što iz toga može proizaći

18.01.2024 u 17:36

Bionic
Reading

Više od 20 visokih vanjskopolitičkih dužnosnika zemalja EU pozvalo je predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen da istraži navode o prijevarama na izborima održanim u Srbiji 17. prosinca, dan poslije rasprave u kojoj su to zatražili i pojedini eurozastupnici, piše u četvrtak portal Politico

Eurozastupnici su u u srijedu navečer u Europskom parlamentu zatražili međunarodnu istragu o "izbornoj prijevari u Srbiji", a dio njih pozvao je države članice Europske unije da, dok se ta istraga ne okonča, ne prihvate rezultate izbora, na čiju neregularnost su ukazali međunarodni promatrači i dio srbijanske oporbe.

"Pozivamo EU da provede neovisnu istragu o svim prijavljenim izbornim nepravilnostima i tvrdnjama o prijevari“, napisali su političari u pismu u koje je Politico imao uvid i uputili ga vrhu eurobloka, uključujući Von der Leyen, predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i predsjednicu EP-a Robertu Metsolu.

Portal podsjeća da je "neliberalni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić" učvrstio svoju vlast proglasivši pobjedu na prosinačkim izborima, čime je potaknuo desetine tisuća ljudi da na uličnim prosvjedima u Beogradu zatraže poništenje izbora za koje vodeći oporbeni blok koalicije lijevog centra "Srbija protiv nasilja" tvrdi da su pokradeni brojnim zlouporabama i manipulacijama.

Na niz nepravilnosti i izborni inženjering dovođenjem birača iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske i gradova u Srbiji gdje nisu održavani lokalni izbori, ukazali su i međunarodni promatrači, dok vladajući u Srbiji na čelu s predsjednikom Vučićem tvrde da su izbori bili posve regularni i "najmirniji u novijoj povijesti Srbije".

  • +27
Prosvjed srbijanske oporbe Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Poziv čelnicima EU-a uputila su 24 potpisnika pisma, uključujući i predsjednika Odbora za vanjske poslove Bundestaga Michaela Rotha, te njegovog francuskog kolegu Jeana-Louisa Bourlangesa, zatraživši da se neovisno istraže optužbe za prijevaru i sačine preporuke kako bi se osigurali slobodni i pošteni izbori u Srbiji.

Potpisnici uglavnom predsjedaju odborima za vanjske ili europske poslove u svojim nacionalnim parlamentima i dolaze iz čitave EU, uključujući Francusku, Italiju, Dansku i Luksemburg, ali i Ukrajinu, Moldaviju i Veliku Britaniju. "Ovisno o nalazima istrage“, kažu oni, u Srbiji bi mogli biti potrebni novi izbori.

  • +15
Izbori u Srbiji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Navode kako je njihov "zajednički cilj da u ovom desetljeću vide Srbiju kao članicu EU".

Zahtjev za istragom dolazi u trenutku kada Von der Leyen priprema planove za EU ​​s više od 30 članica, navodi Politico.