veliki izazovi

EU demografija: Do 2050. udio stanovnika starijih od 65 godina bit će oko 30 posto

11.12.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Demografskoj revitalizaciji Hrvatske i Europske unije treba pristupiti strateški i podići kvalitetu života svim generacijama, rekli su sudionici konferencije o demografskim promjenama u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u ponedjeljak

"Na demografske izazove potreban je strateški odgovor", kazala je europska povjerenica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica okupljenima na konferenciji "Demografske promjene u Europi: Europska komisija ima praktična rješenja!" u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

S obzirom na to da raste životni vijek i udio starijeg stanovništva, bit će potrebno "osnažiti starije generacije", rekla je Šuica.

"Više ne govorimo o starenju stanovništva, već govorimo o Europi dugovječnosti", napomenula je Šuica, dodavši da će bolja skrb za starije morati ići usporedno sa osiguranjem boljih perspektiva za mlade.

Do 2050. godine udio stanovnika starijih od 65 godina bit će oko 30 posto, a na taj problem morat će odgovoriti mirovinski sustavi i zdravstveni sektor.

Bit će nužna i veća potpora roditeljima i osiguranje ravnoteže između poslovnog i privatnog života, jedan od stupova paketa instrumenata o demografiji koji je Komisija predstavila u listopadu.

Šuica je upozorila da osam milijuna žena u EU nije na tržištu rada i zapostavljaju svoju karijeru jer se moraju brinuti o djeci ili roditeljima jer nemaju mogućnosti da im djeca idu u vrtić, a roditelji budu u domovima za starije.

Europljani će do 2070. činiti tek oko četiri posto svjetskog stanovništva, što ugrožava položaj Europe u svijetu. Premijer Andrej Plenković naglasio je da bi "demografsko slabljenje Europe" moglo dovesti do toga da je se "sve manje uzima u obzir i manje uvažava", što povećava hitnost za suočavanje s demografskim izazovima.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Među ključnim izazovima je pad broja stanovnika koji pogađa devet članica EU-a, uključujući Hrvatsku. Svake godine se rađa manje djece, u 2022. rodilo se nešto manje od 34.000, dok je iste godine broj umrlih porastao s 47.000 na oko 57.000, upozorio je Plenković.

Trend iseljavanja Hrvata, uglavnom u druge članice EU-a, prisutan je već godinama, a tom izazovu treba se pristupiti "dizanjem kvalitete života", rekao je Plenković.

Konferencija će obuhvatiti i pitanje zakonitih migracija i dolaska stranih radnika na tržište rada u Hrvatskoj. MUP je u prvih 10 mjeseci ove godine izdao rekordnih 147 tisuća radnih dozvola, gotovo 40 posto više nego godinu ranije i ne očekuje se da se taj trend neće smanjivati.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u videoporuci da "demografske promjene zahtijevaju osobitu pažnju" i da je Komisija usmjerena na osnaživanje i mladih i starih generacija.