NEKI AERODROMI JOŠ ZATVORENI

Erupcija vulkana na Islandu oslabljena

22.04.2010 u 11:15

Bionic
Reading

Erupcija islandskog vulkana Eyjafjoll nastavlja se i u četvrtak, ali oslabljenog intenziteta, objavila je islandska civilna zaštita, no zbog povratka oblaka vulkanskog pepela Švedska i Norveška su ponovno zatvorile zračne luke

Prema AFP-u, na jugu Švedske su zatvoreni aerodromi kod Goeteborga i Malmoa, a zatvorene su i neke zračne luke na sjeveru zemlje, među kojima i zračne luka Umeaa i Aare.

U Norveškoj su zatvorene zračne luke Bergen i Stavanger, a suspendirane su i helikopterske veze između kopna i naftnih platformi u Sjevernom moru.

Danska je, međutim, u četvrtak objavila povratak na normalu u cijelom zračnom prostoru i ukidanje svih ograničenja za letove.

'Ukinuli smo sva ograničenja jer se situacija vratila na normalu', priopćila je kontrola zračnog prometa Naviair.

Danski zračni prostor bio je zatvoren od 15. travnja.

Mađarska je također potpuno otvorila svoj zračni prostor, javila je agencija MTI pozivajući se na zračnu kontrolu HungaroControl.

Svi zrakoplovi mađarskog zračnog prijevoznika Malev će danas poletjeti prema voznom redu, no letovi za Helsinki i Muenchen, ostalih avioprijevoznika, su odgođeni.

Erupcija islandskoga vulkana 14. travnja poremetila je zračni promet u cijeloj Europi zbog gustog oblaka vulkanskog pepela.