poremećene veze

Erupcija na Kanarima: Otkazani letovi na La Palmi

20.11.2021 u 18:47

Bionic
Reading

Svi letovi na španjolskom otoku La Palmi otkazani su u subotu zbog pepela što ga izbacuje vulkan Cumbre Vieja, koji erumpira već dva mjeseca, priopćio je koncesionar zračne luke

U subotu je otkazano ukupno dvadeset domaćih letova, rekao je glasnogovornik AENA-e koja upravlja španjolskim zračnim lukama.

Zračne veze s tim otokom u španjolskom otočju Kanarima, smještenim ispred marokanske obale, poremećene su od 19. rujna kada je vulkan počeo erumpirati, prvi put u zadnjih 50 godina.

U erupciji vulkana na tom otočiću u Atlantskom oceanu s 85.000 stanovnika nitko nije izgubio život, ali je nastala znatna šteta, više od 7.000 stanovnika moralo se evakuirati, a neki su sve izgubili pod potocima lave.

Uništeno je više od 1.000 hektara zemljišta i više od 2.600 zgrada, izvijestio je Copernicus, europski sustav za geospacijalna mjerenja.

U petak je materijalna šteta procijenjena na gotovo 900 milijuna eura, priopćile su regionalne vlasti.

Španjolski premijer koji je u petak i u subotu obišao stradalo područje najavio je nove mjere za gospodarstvo i za infrastrukturu na otoku koji živi od turizma i od uzgoja banana.

Ovo je treća erupcija vulkana na La Palmi u zadnjih sto godina, nakon San Juana 1949. i Teneguije 1971.