ŽIČANI OBRUČ

Erjavec brani zatvaranje granice za migrante

29.01.2017 u 16:57

Bionic
Reading

Opasnost od novog migrantskog vala tzv. balkanskom rutom i moguć povratak u Europu stranih boraca iz Sirije razlozi su neuklanjanja žice na granici s Hrvatskom, rekao je za ljubljanski dnevnik "Žurnal" od nedjelje slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec

Takozvana Islamska država (lS) prije ili kasnije bit će poražen, ali to znači da će se strani vojnici u njihovoj vojsci, a većina ih je iz Europe, početi vraćati. Ako ne uspostavimo odgovarajuće kontrolne mehanizme, onda nam se loše piše", kazao je Erjavec u razgovoru.

Dodao je da je samo s područja Balkana u IS-u po nekim procjenama oko tisuću boraca. Prema Erjavčevu mišljenju osnovni problem je odsutnost zajedničke migracijske politike u Europskoj uniji koja je u prvom migracijskom valu podcijenila da će nestabilnost Bliskog istoka i Afrike potrajati.

Zbog toga su neke države, najprije Mađarska, pa Austrija, a sada i Slovenija, počele samostalno djelovati kako bi se zaštitile od migrantskog vala koji bi ih destabilizirao. Mogućnost da propadne sporazum Europske unije i Turske o zadržavanju migranata, te produljeno nestabilno stanje u europskom okruženju zato su i slovensku vladu prisilile na izmjene zakona o strancima. Novi zakon sada omogućuje da se ilegalne migracije zaustave na granici, a zbog toga još nije vrijeme da se uklone "tehničke zapreke" na granbici s Hrvatskom, naveo je Erjavec.

"Mi možemo akademski raspravljati o ljudskim pravima, no jamčim vam - ako u Sloveniju dođe 50.000 izbjeglica, njihova bi ljudska prava bila mnogo ugroženija nego da ostanu kod kuće", kazao je Erjavec braneći moguće zatvaranje granice u slučaju nove migrantske krize.

Kao ilustraciju teškoća izbjeglica i migranata s kojima se oni susreću ako "zapnu" na putu u središnju Europu, Erjavec je naveo vrlo loš položaj u kojem živi oko 7000 izbjeglica koji se trenutno nalaze u Srbiji.