GRADSKA VLAST NA NOGAMA

Ergelu Lipik i HCK pripojiti Ergeli Đakovo, ne obrnuto

27.07.2010 u 16:58

Bionic
Reading

Vladinu odluku o ukidanju Državne ergele lipicanaca Đakovo i njezinom pripajanju Hrvatskom konjogojskom centru u Lipiku danas je osudio gradonačelnik Grada Đakova Zoran Vinković i dogradonačelnik Ivica Mandić, koji traže obrnutu priču. Dopisom poslanim predsjednici Vlade Jadranki Kosor traže da sjedište HCK bude u Đakovu s obzirom na 500-godišnju tradiciju konjogojstva

'Đakovačka ergela lipicanaca po uzgoju životinja, tradiciji, imovini, kapitalu i znanju bila je središte konjogojstva bivše države. U ovoj ergeli se obnavljao konjogojski fond stradao u Drugom svjetskom ratu za cijelu Jugoslaviju. Po svemu tome ova ergela daleko je iznad Ergele Lipik i ne može biti podređena', izjavio je na današnjoj konferenciji za tisak dogradonačelnik Mandić, inače dugogodišnji ravnatelj ergele i sudac Međunarodne federacije uzgajivača lipicanaca (LIF).

Profesionalno upoznat s problematikom konjogojstva u nas, Mandić zna da ergela u Lipiku, koja je u okviru HCK-a, nema ni vlastite imovine pa troši oko 600 tisuća kuna na zakup zemljišta i drugih nekretnina. 'Đakovačkoj ergeli sve potrebno za rad osigurala je i država i Grad Đakovo. Sagrađena je najmodernija jahaona u okrugu od 500 kilometara i sada bi to trebalo dati na upravljanje ljudima s nedovoljno iskustva', ogorčeno je danas govorio Mandić

Vinković
je izravno doveo u pitanje stručnost Mate Čačića, ravnatelja HCK-a, čovjeka koji spornom Vladinom odlukom postaje upraviteljem i đakovačke ergele pa time nadređen sadašnjem ravnatelju Pavi Sabolskom. 'Tko je Mato Čačić, pitam vas? Čovjek možda voli konje, možda je magistar, ali s uzgojem lipicanaca nema puno veze', ustvrdio je gradonačelnik dodavši da je HCK jedna politički oformljena institucija.

U Vinkovićevom dopisu premijerki Kosor na prvoj stranici opisana je povijest uzgoja konja u Đakovu, počevši od 1374, preko 1506. i prvog spominjanja ergele, zatim uloge u konjogojstvu Austro-ugarske monarhije i suvremene Hrvatske. Zaključuje se zatim da bi pripajanje đakovačke ergele lipičkoj bilo poput 'liječničkoj ambulanti u općini Levanjska Varoš pripojiti KB Rebro, pri čemu je jasno da je Ergela Đakovo u ovom slučaju bolnica Rebro u odnosu na Ergelu u Lipiku'. Vinković na kraju traži sastanak svih zainteresiranih strana, stručne i znanstvene javnosti, da se ispravi ova Vladina odluka.

O slučaju je obaviještena krovna svjetska organizacija uzgajivača lipicanaca LIF sa sjedištem u Beču gdje je i slavna Španjolska škola jahanja i s kojom Hrvatska preko Ergele Đakovo, kao članice, ima izvrsnu suradnju. Ovih dana trebalo bi biti poznato njihovo mišljenje.

Tportal je već pisao o tome da odlukom o pripajanju Ergele Đakovo država neće ništa uštediti, jer sve će proračunske stavke i dalje ostati jednake. Svih 39 zaposlenih na ergeli, potvrdio nam je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić, ostat će u radnom odnosu. Upravo plaće iznose najveći dio proračunskog novca ergela pa ostaje pitanje kako je to ministar uprave Davorin Mlakar nakanio uštedjeti na konjima.