NAPETOSTI RASTU

Erdogan najavio posjet Gazi i nove sankcije Izraelu

06.09.2011 u 15:16

Bionic
Reading

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da će možda posjetiti Gazu u okviru posjeta Egiptu koji planira idućeg tjedna te je najavio nove mjere pritiska na Izrael, javljaju agencije

'Još razgovaramo s egipatskom stranom o posjetu Gazi. Zasad još ništa nije odlučeno', rekao je novinarima u Ankari, odgovarajući na pitanje hoće li tijekom boravka u Egiptu posjetiti to palestinsko područje.

Taj posjet, ako se ostvari, dolazi nakon sankcija koje je Ankara najavila Izraelu zbog njegova odbijanja da se ispriča za napad izraelskih specijalaca na turski humanitarni brod na putu za Gazu 31. svibnja 2010, kada je ubijeno devetero turskih državljana.

Turska je u petak objavila da je protjerala izraelskog veleposlanika, zamrznula bilateralne vojne ugovore i pokrenula postupak na Međunarodnome sudu pravde kako bi pobila legalnost blokade Gaze.

'Potpuno prekidamo trgovinske odnose, vojne odnose, prateće odnose vojne industrije', rekao je Erdogan, dodavši da će taj prekid 'pratiti odgovarajuće mjere'.

Erdogan je rekao da se 'Izrael uvijek ponašao kao razmaženo dijete', misleći pritom na prijekore koje mu je upućivala međunarodna zajednica zbog ponašanja prema Palestincima.