KANAL ISTANBUL

Erdogan najavio početak svojeg 'ludog' megaprojekta

23.12.2019 u 14:07

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je proteklog vikenda raspisivanje tendera i početak realizacije projekta Kanal Istanbul, kojim bi se regulirao brodski promet kroz Bospor

'Idućih tjedana raspisat ćemo tender i, ako Bog da, započinjemo projekt Kanal Istanbul. Nije riječ o projektu koji je pokrenut prije tjedan ili godinu dana, ovo je korak koji je napravljen u posljednjim mjesecima mog mandata kao gradonačelnika Istanbula', kazao je Erdogan, podsjetivši da je bio na čelu najvećeg turskog grada od ožujka 1994. do studenog 1998. godine.

Kako javlja agencija Anadolija, Erdogan je u subotu u Istanbulu govorio nakon susreta s turskim izvoznicima, a tom se prilikom osvrnuo i na dugo najavljivani projekt Kanal Istanbul.

Riječ je o jednom od najvećih turskih strateških projekata kojim se namjerava eliminirati rastući rizik što ga predstavljaju brodovi koji prometuju između Crnog i Mramornog mora, a posebno prometovanje tankerima kroz Bospor.

Prema podacima turskih dužnosnika, posljednjih 60-ak godina na Bosporu je zabilježeno šest velikih havarija i ukupno 460 nesreća koje su prouzročile smrt stotinjak pomoraca i curenje 108.000 nafte. U Bosporu su trenutno na snazi restrikcije prema kojima se u tom tjesnacu ne smiju naći dva tankera istovremeno, a posebno su stroge mjere sidrenja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Derin Tanık

Kanal dužine 45 kilometara trebao bi biti izgrađen zapadno od središta Istanbula na europskom dijelu najvećeg turskog grada, a omogućit će povećanje dnevnog kapaciteta od 160 plovila.

Uz najavu strateškog projekta, Erdogan je govorio o turskom gospodarstvu te je poručio kako je zemlja čvrsto posvećena cilju povećanja vlastitog izvoza na 500 milijardi dolara.

'Nikada nismo bili bliže cilju velike i snažne Turske', zaključio je Erdogan.

Izvor: Društvene mreže / Autor: KARA KUTU

Projekt Kanal Istanbul zbog svoje ambicioznosti ima nadimak 'ludi projekt', a zamišljen je kao alternativni plovni put prirodnom tjesnacu koji je u obliku slova S, što otežava manevriranje brodovima koji prolaskom kroz Bospor promijene pravac i do 12 puta. Projekt je dio Erdoganovog obećanja i iz predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Turskoj 2011. godine, kada je aktualni predsjednik najavio i izgradnju trećeg istanbulskog aerodroma i trećeg mosta preko Bospora, a što je i ispunio.

Bospor se smatra jednim od najvažnijih plovnih putova jer su preko njega veliki dijelovi Rusije i Europe povezani sa Sredozemljem i svjetskim morima. Pored poljoprivrednih i industrijskih proizvoda, ogroman udjel u robnom transportu tim putem ima i nafta. Tjesnacem godišnje prođe i do 50.000 brodova.