SUD ZA VODU

Erdogan i Merkel optuženi zbog eko-sustava

10.03.2009 u 14:28

Bionic
Reading

'Sud za vodu' koji su osnovali aktivisti za zaštitu okoliša počeo je u utorak u Istanbulu rad simboličnim procesom nekolicini turskih dužnosnika i svjetskih dužnosnika za razne postupke kojima su ugrozili eko-sustav

ISTANBUL - "Sud za vodu" pokrenut je tjedan dana uoči 5. svjetskog foruma o vodi, na kojem će se u Istanbulu okupiti ministri iz 180 zemalja i nekoliko tisuća poslovnih ljudi.

Među "optuženima" na novom sudu je i turski premijer Recep Tayyip Erdogan zbog gradnje brane Yusufeli koja bi trebala zadovoljiti 0,6 posto turskih potreba za električnom enegrijom, a zbog nje će 16.000 ljudi ostati bez krova nad glavom i bit će uništena bioraznolikost doline u kojoj će se graditi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel "optužena" je zbog suradnje Njemačke u projektu gradnje brane Ilisu, zbog koje će se odseliti 54.000 ljudi, a povijesna lokacija Hanskeyf će biti uništena.

Njemačka zaklada Heinrich Boell suosnivač je suda, a njezina je predstavnica Urlike Dufner izjavila kako je svrha suda privući pozornost na politiku prema vodama i upozoriti na to da je pristup vodi ljudsko pravo te da se ono krši privatiziranjem izvora.