BORBA PROTIV VIRUSA

Epidemiologinja iz HALMED-a otkrila kad možemo očekivati nova cjepiva i lijekove protiv korone

02.12.2021 u 20:21

Bionic
Reading

Što je novo u razvoju cjepiva i lijekova protiv COVID-a 19 u središnem Dnevniku govorila je epidemiologinja Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Tihana Šlezak

Upitana o novim cjepivima u EU koja će biti dostupna iduće godine, primjerice Valneva i Novavax Šlezak je rekla kako je cjepivo firme Novavax odnosno Novaxovid je zapravo proteinsko cjepivo.

- To cjepivo koje funkcionira na principu da dobijemo protein koji naš imunosni sustav prepoznaje kao protein šiljka i na njega stvara protutijela. On je u završnim fazama ocjene, dali su zahtjev za ocjenu odobrenja za stavljanje u promet tako da se nadam da će ono uskoro i biti odobreno. Podaci su odlični što se tiču djelotvornosti i sigurnosti u skladu sa zahtjevima.

Valneva je sad svježe počela postupak ocjene. To je jedno inaktivirano cjepivo koje sadrži virus koji je umrtvljen odnosno inaktiviran. To je jedno od klasičnih i starijih metoda proizvodnje. Tek ćemo vidjeti jer su tek nedavno izašli rezultati kliničkih studija koji su uistinu ohrabrujućih.

Novaxovid će biti odobren uskoro, ne mogu reći radi li se o danima ili tjednima. Ovisi o tome koliko će EMA-i trebati za proučavanje zahtjeva i dokumentacije koju su zaprimili. A za Valnevu će trebati neko vrijeme jer je tek krenuo postupak ocjene, ali se nadam što prije, rekla je Šlezak.

Komentirajući gotovo godinu dana koliko traje cijepljenje protiv koronavirusa rekla kako je HALMED dosad zaprimio 5700 nuspojava, što inih koje su okarakterizirane kao manje ozbiljne i one koje su okarakterizirane kao ozbiljne.

- Najveći broj nuspojava je zaprimljen očekivano za cjepivo Comirnaty firme Pfizer s obzirom na to da je ono primijenjeno u najvećem broju doza, negdje oko 3200 nuspojava. Nakon njega slijedi AstraZenecino cjepivo Vaxzevria s nekakvih oko 1500 zaprimljenih nuspojava, Moderna s preko 300 nuspojava. Najmanji broj prijava je na cjepivo Jansen koji je i primijenjen u najmanjem broju doza, objasnila je Šlezak.

Govoreći o nuspojavama rekla je kako je zabilježeno oko 21,5% onih koje su okarakterizirane kao ozbiljne nuspojave.

- To su nuspojave tipa teže alergijske reakcije, izrazito velike lokalne reakcije, tromboembolijski incidenti i nesvjestice.

O činjenici kako je EMA odobrila nekoliko lijekova za terapiju protiv COVID-a 19 Šlezak je rekla kako su trenutačno odobrena tri lijeka po indikaciji.

- To je antivirusni lijek Remdesivir koji je odobren još prošle godine. On djeluje tako da sprječava replikaciju virusa i upotrebljava se kod osoba koje imaju pneumoniju (op.a. Upalu pluća) i zahtijevaju terapiju dodatnim kisikom. Osim toga, na tržištu su odobrena dva lijeka koja sadrže mononukleinska antitijela i odobreni su prije nekoliko tjedana i prva su mononukleinska antitijela koja su odobrena u ovoj indikaciji. djeluju tako da se vežu na protein šiljka i tako omogućuju virusu ulazak u stanicu. Oni su namijenjeni onim osobama koji su razvile bolest, ali još uvijek nisu razvile teški oblik bolesti, a imaju nekakve rizične čimbenike da bi išlo u tom smjeru.

  • +19
Cijepljenje u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

U javnosti se puno govori o ivermektinu pa je Šlezak upitana provode li se istraživanja je li on primjenjiv u borbi protiv pandemije. Kaže kako je veliki broj kliničkih istraživanja trenutno vezano uz ivermektin u tijeku.

- Prema podacima koje sada imamo, klinička ispitivanja koja se sada mogu pročitati i ocijeniti podaci ne idu u prilog tome da on trenutno ima nekakve benefite koji bi se mogli iskoristiti i preporučiti ga se kao terapiju bilo kao prevenciju COVID-a, bilo kao terapiju onih koji su oboljeli od COVID-a. Nekakve informacije koje su dobivene iz laboratorijskih ispitivanja idu više u smjeru da bi on treba višestruko veće doze da bi on imao bilo kakav učinak koji se očekuje. To je već sfera toksičnih učinaka, tako da mi ne možemo izdati preporuku za njega, odnosno preporučujemo da se on u ovom trenutku ne koristi u toj indikaciji, rekla je.

Na pitanje može li se očekivati u skorije vrijeme da se neki lijek nađe u široj primjeni dostupan građanima u ljekarnama Šlezak je rekla da su trenutno u ocjeni dva antivirusna lijeka koji će se mogući koristiti u obliku tablete.

- To su molnupiravir o kojemu se dosta pričalo i još jedan lijek tvrtke Pfizer koji sadrži dvije djelatne antivirusne tvari. Oni će se koristiti u obliku tablete tako da će se moći koristiti van bolničkog sustava odnosno van zdravstvenih ustanova. Međutim, oni će isto imati neko ograničenje u smislu da će ići osobama kod kojih se očekuju nekakav teži oblik. Nekakvu baš široku primjenu u populaciji - uvijek će se ići na nekakvu indikaciju i uz konzultaciju s liječnikom. Ali idemo u dobrom smjeru, ponavljam dva su lijeka koja su u ocjeni koji se mogu primjenjivati i izvan zdravstvenih ustanova, naglasila je Šlezak.