RAT U SIRIJI

Emirati hoće poslati kopnene snage, Turska će primiti još izbjeglica

07.02.2016 u 15:05

Bionic
Reading

Ujedinjeni Arapski Emirati priopćili (UAE) su u nedjelju da su spremni poslati kopnene snage u Siriju u sklopu međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je pak da je njegova zemlja spremna otvoriti svoje granice desecima tisuća Sirijaca koji su u nedjelju čekali na hladnoći nakon bijega iz Alepa pred ofenzivom sirijske vojske.

"Naše je stajalište cijelo vrijeme bilo da u operaciju protiv Islamske države moraju biti uključene kopnene snage", izjavio je ministar vanjskih poslova Anwar Gargash na tiskovnoj konferenciji u Abu Dabiju. "Ne govorimo o tisućama vojnika." Dodao je da će "američko vodstvo u tome" biti preduvjet da UAE pošalje vojnike. Time su se Emirati nadovezali na Saudijsku Arabiju koja je u četvrtak rekla da je spremna pridružiti se svakoj kopnenoj operaciji u Siriji ako to protudžihadistička koalicija odluči.

Saudijsku ponudu pohvalile su Sjedinjene Države, no sirijski režim odgovorio je u subotu da će strani vojnici biti vraćeni kući u lijesovima. Islamska Republika Iran, koja je saveznik sirijskog režima, ocijenila je da se Saudijska Arabija neće usuditi poslati kopnene vojnike. "Bilo kakva kopnena intervencija na sirijskom teritoriju bez odobrenja vlade bila bi agresija kojoj bi se morao pružiti otpor", rekao je sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem na konferenciji za novinare u Damasku. "Neka nitko ne pomišlja na agresiju na Siriju ili povredu njezina suvereniteta jer ćemo ih, bili oni Saudijci ili Turci, poslati kući u lijesovima", poručio je. Ministar je također kazao da prekid vatre nije moguć dok se ne uspostavi nadzor nad granicom s Turskom i Jordanom, preko kojih pristiže pomoć pobunjenicima.

Sirijski režim smatra militante, pobunjenike i džihadiste "teroristima" koje plaćaju regionalne sile poput Saudijske Arabije, Turske i Katara.
Ruska vojska objavila je uz to da ima "ozbiljnih razloga" vjerovati da Turska priprema "vojnu intervenciju" u Siriji, upozoravajući na gomilanje ljudi i opreme na granici. Ankara je odbacila te tvrdnje kao smiješne.

Erdogan: Turska spremna otvoriti granicu Sirijcima iz Alepa

U očekivanju odluke Ankare, humanitarna situacija sve je "bezizglednija" za civile, prvenstveno žene i djecu, na sjeveru Sirije, rekli su Liječnici bez granica (MSF).

Ako su Sirijci, natjerani na egzodus, "na našim vratima i nemaju drugog izbora, moramo dopustiti našoj braći da uđu i to ćemo učiniti", izjavio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima.

Nije, međutim, rekao kada će Sirijci moći ući u njegovu zemlju dok su glavni granični prijelazi, među kojima Oncupinar, ostali zatvoreni u nedjelju.

Europljani su podsjetili Ankaru na njezinu zadaću spram sirijskih izbjeglica kojih već ima 2,7 milijuna na njezinom teritoriju.

Više od 30.000 osoba prispjelo je zadnjih dana u okolicu grada Azaza, pet kilometara od turske granice, izjavio je u subotu guverner turske pogranične pokrajine Suleyman Tapsiz, ističući da bi taj val mogao doseći 70.000.

Erdogan se u nedjelju naljutio zbog podrške SAD-a sirijskim Kurdima koje smatra bliskima pobunjenicima koji vode gerilu u Turskoj, zahtijevajući od Washingtona da odabere između njega i "terorista iz Kobanea".

U avionu koji ga je vraćao u subotu iz Latinske Amerike, Erdogan je oštro kritizirao nedavni posjet posebnog izaslanika američkog predsjednika Obame Bretta McGurka borcima Postrojbi za zaštitu naroda (YPG) koji kontroliraju sirijski grad Kobane.

YPG predstavlja borbenu miliciju Stranke demokratskog jedinstva.

Usprkos kritikama, Ankara je odbila pomoći YPG-u koji smatra sirijskim ogrankom Radničke stranke Kurdistana koja od 1984. vodi pogibeljnu pobunu na turskom tlu.