VAŽNA ETAPA

EMA odobrila dva lijeka za covid-19 na bazi protutijela: 'Ovo je krupan korak prema ostvarenju cilja'

11.11.2021 u 18:42

Bionic
Reading

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u četvrtak da je prvi put odobrila puštanje na tržište Europske unije dva lijeka na bazi antivirusnih monoklonskih protutijela za koronavirus, namijenjenih za primjenu u ranoj fazi zaraze covidom-19

EMA navodi u priopćenju da je odobrila korištenje lijeka pod nazivom Ronapreve, koji su razvili švicarski farmaceutski div Roche i američki Regeneron, te lijeka Regkirona, koji je razvila južnokorejska kompanija Celltrion.

"Ronapreve i Regkirona su prvi lijekovi na bazi monoklonskih protutijela koji su dobili pozitivno mišljenje (...) za covid-19", navodi EMA kojoj je sjedište u Amsterdamu.

Europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da je odobrenje ovih lijekova "važna etapa" u suzbijanju bolesti pošto se EU dosad oslanjao na četiri cjepiva.

“S obzirom na porast broja slučajeva zaraze bolešću covid-19 u gotovo svim državama članicama, ohrabruju brojne nove mogućnosti liječenja koje nastaju u okviru naše strategije za terapeutike protiv te bolesti. Danas činimo krupan korak prema ostvarenju cilja da u EU-u do kraja godine odobrimo i do pet novih terapeutika”, izjavila je Kyriakides.

Ona je istaknula da je cijepljenje i dalje ključni instrument za borbu protiv covida-19, za zaštitu od infekcije, hospitalizacije, gubitka života i dugoročnih posljedica bolesti. Pored cjepiva trebat će i sigurni i djelotvorni lijekovi koji će pomoći ljudima da prežive, da se bore protiv infekcije i brže se oporave.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

EMA analizira još šest lijekova koji bi uskoro mogli dobiti odobrenje potvrde li konačni podaci njihovu kakvoću, neškodljivost i djelotvornost.

Komisija je u listopadu sastavila portfelj od 10 potencijalnih terapeutika za covid-19, koji se temelji na neovisnim znanstvenim savjetima. Na tom popisu su potencijalni terapeutici za koje postoji vjerojatnost da će biti odobreni, i uskoro dostupni na europskom tržištu. Potvrdi li Europska agencija za lijekove da su neškodljivi i djelotvorni, oni će brzo biti dostupni pacijentima u cijelom EU-u. Ronapreve i Regkirona uvršteni su na Komisijin popis od pet perspektivnih terapeutika još ranije, u lipnju, a zahtjev za odobrenje za stavljanje u promet podnesen je u listopadu 2021.

  • +22
Velike gužve za cijepljenje na Zagrebačkom Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Protutijela su jedna od baza našeg imunosnog sustava. Naše tijelo reagira na opasnost, kao što je virus, proizvodnjom protutijela koja prepoznaju 'neprijatelja'. Sintetska protutijela dobivaju se izdvajanjem prirodnih protutijela i njihovim umjetnim umnažanjem kako bi se zatim koristila u liječenju, uglavnom kao infuzija.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ