kriptovalute

Elon Musk bi ponovo mogao prihvaćati bitcoine za Teslu, ali uz jedan uvjet

14.06.2021 u 17:25

Bionic
Reading

Kupci će ponovo moći plaćati Tesline električne automobile bitcoinima samo ako se znatno smanji šteta koju okolišu nanosi registracija transakcija u toj kriptovaluti, poručio je šef američke tvrtke Elon Musk.

Prihvatljivo bi bilo kada bi polovina struje potrošene na 'rudarenje' bila proizvedena iz obnovljivih izvora, napisao je Musk u nedjelju na Twitteru.

Bitcoini se generiraju složenim računalnim procesima koji zahtijevaju ogromne količine električne energije. Zato su kriptovalute česta meta kritika ekoloških aktivista.

Proteklih su mjeseci Musk i Tesla spominjali bitcoin u nekoliko navrata, potaknuvši snažne oscilacije najpopularnije kriptovalute.

Kompanija je prvo priopćila da je uložila oko 1,5 milijardi dolara u kupnju bitcoina i da će kupcima uskoro omogućiti da njezine automobile plaćaju tom digitalnom valutom.

Bitcoin je uveden kao opcija plaćanja u ožujku da bi je Tesla nakon manje od dva mjeseca obustavio, uz Muskovo upozorenje o štetnom utjecaju na okoliš.

Šef Tesle odbacuje optužbe da čestim promjenama mišljenja manipulira vrijednošću bitcoina, navodi agencija dpa.

Naglasio je i da je Tesla prodao oko 10 posto portfelja u bitcoinima kako bi dokazao da prodaja neće izazvati značajne promjene u njegovoj vrijednosti kriptovalute. Bitcoin je nakon najnovijeg Muskovog tweeta poskočio gotovo 10 posto, premašivši ponovo 40.000 dolara.