Američki izborni kolegij

Elektori započeli glasati u SAD-u, oni iz Vermonta već dali svoja tri glasa Bidenu

14.12.2020 u 17:00

Bionic
Reading

Mjesec dana nakon što su u SAD-u održani izbori, elektori iz svih saveznih država započeli su glasati, a njihovim glasovima i formalno bi trebala biti potvrđena pobjeda Joe Bidena

Oko 16 sati po hrvatskom vremenu svoje glasove dali su elektori u državama Indiana, New Hampshire, Tennessee i Vermont, a već se zna da su tri elektora iz Vermonta svoj glas dali Bidenu.

Elektori u Arizoni, Georgiji i Pennsylvaniji, gdje je bila i napeta izborna utrka, glasat će oko 18 sati po hrvatskom vremenu, oni u Wisconsinu u 19 sati, a u Michiganu u 20 sati. Elektori u Kaliforniji glasat će oko 23 sata, a u 2 ujutro po hrvatskom vrmenu očekuje se obraćanje Joe Bidena.

Izborni proces u Sjedinjenim Državama nije okončan dok se predstavnici birača, čiji je broj proporcionalan broju stanovnika svake od država, ne sastanu i glasaju. Elektori gotovo uvijek glasaju za predsjedničkog kandidata koji je pobijedio u državi koju predstavljaju.

Rezultati izbora pokazuju da je demokrat Biden, bivši potpredsjednik, osvojio 306 od 538 dostupnih izbornih glasova - što je premašilo potrebnih 270. Trump, republikanac, osvojio je 232.

U SAD-u kandidat ne pobjeđuje osvajanjem većine na nacionalnim izborima nego putem sustava izbornog kolegija koji dodjeljuje izborne glasove za 50 država i District Columbiju.

Iako ponekad nekoliko elektora glasa za nekoga drugog a ne za pobjednika na izborima u njihovoj državi, velika većina zapečati rezultate svoje države, pa dužnosnici u ponedjeljak ne očekuju drukčiji ishod.

Glasovi dani u ponedjeljak bit će poslani Kongresu na službeno prebrojavanje 6. siječnja, što je završna faza američkog složenog izbornog procesa.

Jednom kada se završi glasanje izbornog kolegija, Trumpov jedini preostali potez bio bi uvjeriti Kongres da ne ovjerava prebrojavanje 6. siječnja.

Zastupnički dom kontroliraju demokrati, a nekoliko umjerenih republikanaca u Senatu već je javno prihvatilo Bidenovu pobjedu.