EGIPAT POSLIJE MUBARAKA

ElBaradei najavio predsjedničku kandidaturu

10.03.2011 u 09:39

Bionic
Reading

Nobelovac Mohamed ElBaradei (68) najavio je u srijedu da se namjerava kandidirati na egipatskim predsjedničkim izborima koji bi trebali biti održani ove godine.

Ovo je prvi puta da je ElBaradei izravno kazao da će biti kandidat na predsjedničkim izborima, a to je objavio na privatnoj televizijskoj postaji ONTV. Bivši čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2005. godine aktivno je sudjelovao u nedavnim masovnim prosvjedima koji su doveli do svrgavanja dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

ElBaradei je također kazao da se protivi reformi sadašnjeg ustava putem ustavnih amandmana, dodavši kako zemlja treba dobiti potpuno novi ustav.

"Sadašnji ustav je propao i bila bi uvreda za revoluciju ako bi ga pokušali popraviti ustavnim amandmanima. Treba nam novi ustav", kazao je ElBaradei.

On je pozvao Vrhovno vijeće oružanih snaga, koje vlada Egiptom nakon svrgavanja Mubaraka, da otkaže referendum o ustavnim amandmanima zakazan za 19. ožujka. Također, dodao je da prvo treba održati predsjedničke, a potom parlamentarne izbore.

Naime, Vrhovno vijeće oružanih snaga najavilo da će se parlamentarni izbori održati u roku od šest mjeseci, a nakon njih trebali bi uslijediti predsjednički izbori.

Analitičari smatraju da je to premalo vremena da bi se organizirale političke stranke, te da se time na parlamentarnim izborima daje prednost ljudima iz Mubarakove Nacionalne demokratske partije i članovima Muslimanskog bratstva.