NE PRISTAJU NA PREKID VATRE

Ekstremisti bliski Al Kaidi odbacili rusko-američki sporazum o primirju

12.09.2016 u 15:31

Bionic
Reading

Ekstremna sirijska organizacija Ahrar al Šam, za koju se vjeruje kako ima čvrstu podršku Saudijske Arabije, objavila je danas da u potpunosti odbacuje rusko-američki sporazum o primirju u Siriji koji je danas stupio na snagu

Svoje neslaganje i odbacivanje sporazuma organizacija je objavila u videoporuci Alija al Omara, jednog od čelnika Ahrar al Šama, koji je izjavio kako će primirje samo učvrstiti položaj sirijskog predsjednika Bašara al Asada na trenutnom položaju.

Rusko-američki sporazum poslat će sve dosadašnje napore i žrtve u prah. Dogovor isključivo služi za učvršćivanje Asadovog režima i predah za njegove snage. Sporazum ima nakanu uništiti sve one koji štite Sirijce', stoji u Omarovom proglasu.

Ahrar al Šam je, inače, tvrdolinijaška oporbena skupina koja je bliska skupini Džabhat Fateh al Šam Frontu, ranije poznatijoj kao Fronti al Nusra, a koja se povezuje s Al Kaidom i koja je također odbacila sporazum.

Inače, Rusija je proteklog svibnja zatražila od Ujedinjenih naroda da organizaciju Ahrah al Šam uvrsti na popis terorističkih grupacija, no zahvaljujući uloženom američkom vetu u UN-u, ta skupina se nije našla na popisu, za razliku od bliske skupine Džabhat Fateh al Šam Fronti.