TROJE RANJENIH

Eksplozija pred policijskom stanicom u Belfastu

23.04.2010 u 10:02

Bionic
Reading

Tri osobe ranjene su u eksploziji bombe postavljene u automobil ispred policijske stanice u Newtownhamiltonu u Sjevernoj Irskoj, javila je policija

Policija je kasnije navela da su tri ranjene osobe hospitalizirane.

U četvrtak navečer, policija je telefonskim pozivom obaviještena o autu ostavljenom u toj zoni, ali nije stigla prije eksplozije.

Jedan parlamentarni zastupnik objasnio je da su pozvani vatrogasci koji su odmah počeli evakuirati zonu.

Prije deset dana automobil pun spremnika sa zapaljivom i eksplozivnom tekućinom ostavljen je ispred te policijske stanice, ali ta je bomba na vrijeme deaktivirana.

Za napade posljednjih mjeseci optužene su disidentske republikanske skupine koje se protive mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj.

Dvanaestog travnja, automobil-bomba eksplodirao je blizu sjedišta britanskog ministarstva informiranja na periferiji Belfasta, upravo na dan prijenosa policijskih i pravosudnih ovlasti iz Londona u Belfast, posljednje etape mirovnog procesa između katolika i protestanata.

Jedan policijski izvor u četvrtak je ocijenio da je prijetnja disidentskih skupina Irske republikanske vojske (IRA ) sada najviša nakon atentata u Omaghu u kojem je poginulo 29 ljudi i više od 300 ranjeno 15. kolovoza 1998. godine.

Prijenos nadzora nad unutarnjim poslovima i pravosuđem posljednja je prepreka za potpunu primjenu mirovnog sporazuma potpisanog 1998. kojim je okončano tridesetogodišnje nasilje u kojem je poginulo 3.500 ljudi.