UOČI ORANSKE PARADE

Eksplozija nasilja u Belfastu

15.07.2013 u 12:58

Bionic
Reading

Nekoliko stotina protestanata prosvjedovalo je u noći na ponedjeljak u Belfastu treću noć zaredom unatoč pozivima na mir sjevernoirskog premijera Petera Robinsona

U sukobima je ozlijeđen jedan policajac, doznaje se iz policijskih izvora. Prosvjednici su policajce ponovno napali molotovljevim koktelima i raznim drugim predmetima, a policija je odgovorila plastičnim mecima.

'Vrlo važno je da ovo nasilje prestane', rekao je Robinson u nedjelju. Nasilje je izbilo u petak kada je policija pokušala provesti zabranu prolaska protestantske povorke kroz jednu katoličku četvrt, strahujući od nereda.

U prvoj noći prosvjeda ozlijeđena su 32 policajca, kao i jedan političar. U noći na nedjelju ozlijeđena su sedmorica policajaca.

Gotovo tisuću policajaca iz Engleske i Walesa mobilizirano je u očekivanju tog nasilja koje svake godine prati paradu 12. srpnja, vrhunac protestantskih parada koje se održavaju od travnja do kolovoza.

Tog se dana obilježava pobjeda engleskog protestantskog kralja Williama III. nad svrgnutim katoličkim kraljem Jamesom II. u bitki kod rijeke Boyne 1690. godine.

Neredi u Belfastu