IMAM POGINUO

Eksplodirala džamija u belgijskom Anderlechtu

13.03.2012 u 08:58

Bionic
Reading

Imam džamije u belgijskom Anderlechtu podlegao je ozljedama zadobivenim u eksploziji benzinske bombe. Belgijska policija pretražuje džamiju, a gradonačelnik Anderlechta kazao je da policija u pritvoru drži muškarca osumnjičenog za podmetanje bombe

Imam je pronađen na dugom katu zgrade u kojoj se nalazi džamija i iako mu je na mjestu nesreće pružena liječnička pomoć, preminuo je pred samom džamijom.

'Nažalost, jedna osoba je umrla od udisanja otrovnih para. Osoba odgovorna za napad je uhićena', kazao je za Reuters Gaetan van Goidsenhoven, gradonačelnik Anderlechta.

Oko 500.000 Belgijanaca deklarira se muslimanima, a povremeni nasilni ispadi između zajednica nisu neuobičajeni, posebice u područjima kao što je Anderlecht.

Belgijska ministrica unutarnjih poslova Joelle Milquet izjavila je u utorak da bi se moglo raditi o sunitsko-šijitskom sukobu unutar muslimanske zajednice.

'Moglo bi se raditi o problemu između sunita i šijita, međutim, moram biti oprezna jer treba dovršiti istragu do kraja', rekla je Milquet u izjavi za belgijske medije.

Požar je podmentut u Anderlechtu, jednoj od 19 bruxelleskih općina, u šijitskoj džamiji Rida. Jedan je svjedok vidio osobu koja je podmetnula požar, a vatrogasci su sat kasnije izvukli iz džamije dvije osobe, od kojih je jedna preminula, a druga lakše ozlijeđena. Poginuo je 46-godišnji imam. Policija je priopćila da je privedena jedna osumnjičena osoba.

Iz islamske zajednice u Belgiji stigla je reakcija u kojoj tvrde da pretpostavke o problemima između sunita i šijita nemaju potvrdu na terenu. 'Muslimanska zajednica je u šoku, a incident ne odražava stanje na terenu gdje unatoč različitim mišljenjima šijiti i suniti poštuju jedni druge', izjavila je potpredsjednica izvršnog tijela muslimanske zajednice u Belgiji Isabelle Praile.

Džamija Rida najveća je od desetak šijitskih džamija u Belgiji. Ukupno u toj zemlji ima oko 300 džamija.

Vjernici okupljeni oko džamije za napad optužuju selafijski pokret unutar sunitske zajednice.