ZAŠTITA REVOLUCIJE

Egipćani traže da se sudi svrgnutom vođi Mubaraku

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.04.2011 20:57
  • Objavljeno 01.04.2011 u 20:57
Anti Hosni Mubarak

Anti Hosni Mubarak

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Egipćani su se u petak okupili u Kairu, Aleksandriji i drugim gradovima tražeći da se svrgnuti predsjednik Hosni Mubarak i drugi bivši dužnosnik izvedu pred sud

Mubarak je svrgnut 11. veljače, no reformisti koji su vodili prosvjede koji su doveli do njegovog silaska s vlasti zabrinuti su zbog, kako smatraju, preostalog utjecaja elemenata iz njegove administracije.

Aktivisti su skup u petak sazvali kao bi 'zaštitili revoluciju'. 'Narod želi da se korupciji sudi kako bi se sačuvala revolucija', pisalo je na jednom od transparenata s kairskog trga Tahrir.

Reformisti žele oštrije korake u vraćanju imovine za koju kažu da su Mubarak i drugi uzeli od države i traže dublje promjene u Egiptu kojime sada vlada Visoko vijeće oružanih snaga na čelu s ministrom obrane koji je služio i pod Mubarakom.

Deseci tisuća Egipćana tijekom dana su izašli na trg Tahrir, oko 2.000 prosvjedovalo je u Aleksandriji, a drugi su se okupili u Suezu i Mahali el-Kubri. 'Promjene znače promjene. Dragi tužitelji, ne odgađajte procese', uzvikivalo je mnoštvo na kairskom trgu. Neki su prosvjedovali i protiv ustavnih amandmana smatrajući da promjene ne idu dovoljno daleko.

Pravni zastupnik Mubaraka zanijekao je izvješća da je bivši predsjednik nagomilao veliko bogatsvo za vrijeme svoje vlasti rekavši da je Mubarak svoje financijsko izvješće podnio pravosudnim tijelima kako zahtijeva zakon.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi