FARAONSKO BLAGO

Egipatski muzej ponovno otvoren

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.02.2011 21:51
  • Objavljeno 20.02.2011 u 21:51
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Deseci stranih turista posjetili su u nedjelju najpoznatiju zbirku faraonskog blaga na svijetu, Egipatski muzej u središtu Kaira, koji je nakon revolucije u kojoj je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak ponovno otvoren za javnost

Turisti su dočekani ružama, dok egipatski restauratori brižno popravljaju umjetnine oštećene u nedavnim neredima. 'Nama je jako važno otvoriti muzej kako bi se stalo na kraj glasinama da je ukradena Tutankamonova maska ili da se dogodila orgija pljačke... To je prilika da se posjetitelji sami uvjere', rekao je direktor muzeja Tarek El Avadi

Kada je muzej otvorio svoja vrata, njegove prostorije, obično prepune ljudi, bile su gotovo puste. Njima su šetali samo egipatski vojnici.

Unatoč upozorenjima zbog nereda, turisti iz Nizozemske, Kanade i Japana kazali su da je njihova radoznalost da vide novi Egipat bila veća od straha.

'Ovo je dobar trenutak za Egipat i ovdje se osjećam apsolutno sigurno... zvuk slobode uljuljkao me u san', rekla je kanadska turistkinja Barbara Bonkowsky, dodajući da je plakala od sreće kada se Mubarak povukao.

'Nisam znala da će se muzej otvoriti... Bila sam odlučna doći i vidjeti muzej u novom Egiptu', kazala je.

U Kairo je doputovao i jedan egipatski par s juga zemlje. 'Došao sam kako bih se uvjerio u pogledu muzeja i kako bih pokazao ljudima koji rade u turizmu da smo s njima, čak i ako nema stranih turista', rekao je odvjetnik Emad Mohamed

Posjetitelje je u jednoj dvorani muzeja sa sarkofazima dočekalo pet mladih Egipćanki odjevenih u nacionalne boje, crvenu, bijelu i crnu, mašući zastavicama i dijeleći ruže.

Dok su dvorane muzeja bile uglavnom tihe, u konzervatorskoj prostoriji na prvom katu užurbano se, u oblaku prašine i piljevine, radilo na restauriranju umjetnina oštećenih u revoluciji.

Egipatski muzej nalazi se na Trgu Tahriru, središnjoj točki prosvjeda kojima je s vlasti srušen predsjednik Hosni Mubarak. Počeo se graditi 1897., a otvoren je 1902.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi