IZBORI IPAK SLJEDEĆI TJEDAN

Egipatske vojne vlasti pristale na 'nacionalnu vladu spasa'

22.11.2011 u 18:57

Bionic
Reading

Egipatske vojne vlasti objavile su utorak popodne da pristaju oformiti 'nacionalnu vladu spasa', prenosi BBC. Potez je to koji je uslijedio po okončanju četvrtog dana prosvjeda u kojem je život izgubilo više od 28 ljudi i samo dan nakon ostavke vlade koju je podnio premijer Essam Sharaf

Podsjetimo, u ponedjeljak je glasnogovornik vlade Mohammed Hegazy objavio da je premijer Essam Sharaf podnio ostavku pred Vrhovnim vijećem vojnih snaga, i to nakon što se na kairskom glavnom trgu Tahriru okupilo više od 3.000 prosvjednika koji su još od subote zahtijevali okončanje vojne vladavine i formiranje građanske vlade.

Vladajući su dali i jamstvo da će se parlamentarni izbori održati sljedeći tjedan, kako je ranije planirano, a izbori za predsjednika trebali bi se raspisati do kraja lipnja 2012. godine.

Očekuje se da će parlamentarni izbori biti korak prema uspostavljanju demokratskog režima nakon svrgavanja s vlasti bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka

Mnogi Egipćani sumnjaju u namjere vladajućih te strahuju da bi vojska mogla iskoristiti izbore da se i dalje održi na vlasti.