NEMA POVRATKA U PROŠLOST

Egipatska vojska neće dopustiti 'proturevoluciju'

24.02.2011 u 20:27

Bionic
Reading

Nova egipatska vojna vlast u četvrtak je naciji zajamčila da neće dopustiti 'proturevoluciju', kako je nazivaju egipatski prosvjednici, sljedbenika Hosnija Mubaraka, svrgnutog s predsjedničkog položaja prije gotovo dva tjedna nakon 18 dana prosvjeda

Visoko vijeće vojnih snaga je reklo da je primijetilo uporabu izraza poput 'proturevolucija' i upozorilo na 'pokušaje stvaranja razdora' istaknuvši da poduzima sve korake da ispuni zahtjeve naroda.

Prosvjednici su rekli da se pribojavaju 'proturevolucije' kojom bi se Mubarakovi suradnici pokušali vratiti na vlast, možda i preimenovanjem sada urušene predsjednikove vladajuće stranke. Prosvjednici su također zabrinuti da će ministri koje je imenovao Mubarak ostati na položajima.

'Neće biti povratka u prošlost. Najviši cilj sada je ostvarivanje nada i težnji naroda', reklo je vijeće u izjavi objavljenoj na njenoj facebook stranici.

Organizatori prosvjeda u Egiptu očekuju veliki odaziv na prosvjedu u petak u Kairu na kojem će se tražiti uklanjanje nove vlade u kojoj je čelnike ključnih ministarstava obrane, pravosuđa, unutarnjih i vanjskih poslova imenovao Mubarak

Egipatski javni tužitelj u međuvremenu je u četvrtak kaznenom sudu prijavio dva bivša ministra i nekoliko istaknutih poslovnih ljudi pod optužbom da su zloupotrebljavali i izvlačili dobit iz javnih fondova, rekao je izvor iz suda.

Egipatski tužitelji koji istražuju slučajeve korupcije su nakon svrgavanja Mubaraka s vlasti podignuli veći broj optužnica.