ČEKA SE DOGOVOR O PREMIJERU

Egipatska vlada ponudila ostavku!

21.11.2011 u 21:40

Bionic
Reading

Egipatska vlada je u ponedjeljak navečer ponudila svoju ostavku vladajućem vojnom vijeću, koje ju ne želi prihvatiti dok se ne postigne dogovor o novome premijeru, javljaju agencije

Vojni izvor rekao je za Reuters da se ostavka vlade neće formalno objaviti dok se članovi Vrhovnog vijeća oružanih snaga, koje upravlja zemljom od pada Hosnija Mubaraka u veljači, ne dogovori o premijerskom kandidatu.

Glasnogovornik vlade Mohamed Hijazi rekao je da je odluka o ostavci donesena zbog teških okolnosti u zemlji, prenosi agencija Mena.

Diljem Egipta već danima traju sukobi snaga sigurnosti i prosvjednika koji su nezadovoljni sporošću reformi nakon Mubarakova pada.

Središte prosvjeda je trg Tahrir u Kairu gdje su u posljednja tri dana ubijene najmanje 33 osobe. Prosvjednici traže odlazak vojske, a slogani su napose upereni protiv maršala Huseina Tantavija, čelnika Vrhovnog vijeća oružanih snaga koji je zapravo čelni čovjek u zemlji.

Izbori počinju 28. studenoga i trebali bi se održati kroz više etapa tijekom nekoliko mjeseci, a vlada je u nedjelju priopćila da se unatoč sukobima izbori neće odgađati.

Europska unija je oštro osudila nasilje u Egiptu, a visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u priopćenju je izrazila žaljenje zbog žrtava, pozivajući na mir i suzdržanost.

Glasnogovornik Hijazi rekao je da će vlada Esama Sharafa i dalje nastaviti ispunjavati sve svoje zadatke dok vojno vijeće ne riješi pitanje ostavke.

Vlada poziva Egipćane na suzdržanost i mir radi povratka stabilnosti u zemlji i održavanja parlamentarnih izbora, prve etape uspostave demokracije. Vlada je također ponovila duboko žaljenje zbog 'žalosnih događaja'.

Ranije u ponedjeljak egipatski ministar kulture Emad Abud Gazi je najavio svoju ostavku kao prosvjed na reakciju vlade na nasilje nad prosvjednicima.