NOVA PRIJESTOLNICA

Egipat sprema megaprojekt ravan piramidama

19.03.2015 u 15:05

Bionic
Reading

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi otkrio je mega projekt koji bi trebao poboljšati život stanovnika Kaira, a ambicioznost projekta uspoređuje se s drevnim egipatskim piramidama

Nova egipatska prijestolnica bit će izgrađena istočno od Kaira, imat će zračnu luku veću od londonskog Heathrowa, zgradu više od Eiffelovog tornja i više od 10.000 kilometara avenija i ulica. Među povodima za izgradnju nove metropole su loša infrastruktura i prometni kaos u Kairu u kojemu živi i radi 18 milijuna ljudi.

Plan nove prijestolnice, koja bi trebala biti izgrađena u roku od sedam godina, predstavljen je prošloga tjedna na gospodarskom summitu u Sharm El-Sheikhu gdje je al-Sisi pozvao strane investitore da pomognu u obnovi Egipta nakon nemira izazvanih pobunom 2011.


Međutim, nisu svi pozdravili ovaj mega projekt. Stanovnici Kaira dovode u pitanje potrebu zamjene svoje tisuću godina stare prijestolnice sjajnim novim gradom koji će se, ako se ikada uzdigne iz obližnje pustinje, jako oslanjati na investicije zemalja u Perzijskom zaljevu.

Nova prijestolnica bi se trebala prostirati na 700 četvornih kilometara, što je otprilike veličina Singapura, imati 1,1 milijun domova i stvoriti 1,75 milijuna radnih mjesta, navodi se na internetskoj stranici na kojoj se promovira taj projekt (www.thecapitalcairo.com).

Za njezin završetak trebat će 300 milijardi dolara, rekao je Mohamed Alabbar, tajkun iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je pomogao u izgradnji nebodera Burj Khalife u Dubaiju. Da bi se mogle pojmiti razmjere projekta, CIA-in priručnik kaže da je ukupni bruto domaći proizvod Egipta u 2013. bio 262 milijarde dolara. Samo početna faza izgradnje staje 45 milijardi dolara. Vlasti su obećale da će započeti s radovima u roku od nekoliko tjedana, a Sisi želi brze rezultate.