MARIO DRAGHI:

ECB neće tiskati novac za spas eurozone

09.10.2012 u 15:42

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) priopćila je u utorak da neće jednostavno tiskati novac kako bi riješila dužničku krizu eurozone, istaknuvši ujedno da je Grčka postigla značajan napredak u borbi protiv velikih financijskih problema

'ECB ne može posegnuti za monetarnim financiranjem ni nadomjestiti ono što bi u ovoj situaciji trebale činiti druge zemlje članice. Olako se misli da ECB tiskanjem novca može nadomjestiti poteze vlada odnosno njihov izostanak', rekao je čelnik ECB-a Mario Draghi.

U govoru pred odborom Europskog parlamenta za gospodarsku i monetarnu politiku čelnik ECB-a opetovano je upozoravao da mandat banci ne dopušta da jednostavno uključi tiskarske strojeve kako bi financirala ogromne iznose duga koji je gurnuo eurozonu u najgoru krizu u povijesti.

Iako mnogi ECB smatraju jedinom europskom institucijom koja može dovoljno brzo poduzimati mjere za suzbijanje krize, iz banke su opetovano poručivali i da na vladama da uvedu reda u svoje financije i gospodarstva.

Istu je poruku na prošlomjesečnom redovnom sastanku uputio i Draghi, upozorivši da su nakon bančine najave programa otkupa obveznica na potezu vlade.

Isti je stav Draghi zauzeo i na raspravi u utorak u Bruxellesu.

'Eurozona dobro napreduje u procesu gradnje stabilnih i čvrstih temelja', rekao je.

'Vjerujem da će u listopadu, a nakon toga i u prosincu, šefovi država ili vlada ponovo potvrditi stav da je euro neopoziv usuglašavanjem dugoročne vizije naše ekonomske i monetarne unije'.

U osvrtu na Grčku, čiji su katastrofalni financijski problemi u samom srcu krize u eurozoni, Draghi je konstatirao da je Atena postigla značajan i vidljiv napredak u provedbi nužnih strukturnih reformi, ali da treba učiniti više od toga.

'Prilično je jasno da je napredak na razini poduzimanja potrebnih strukturnih reformi vidljiv i značajan a jasno je i da treba učiniti još i više', kazao je Draghi.

'Vidimo napredak i vidimo potrebu za daljnjim radom. Za konačnu ocjenu moramo pričekati izvješće trojke', dodao je, misleći pritom na skupinu međunarodnih kreditora - ECB-a, EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda s kojima Atena pregovara o ustupcima u sklopu programa pomoći.

Međunarodni zajmodavci dali su u ponedjeljak Ateni rok do 18. listopada, kada će se održati summit Europske unije, za 'provedbu' reformi u zamjenu za novu tranšu pomoći.

"Naglasili smo da prije sljedeće isplate Grčka jasno i vjerodostojno mora pokazati opredijeljenost da u potpunosti provede program - i da bi najkasnije do 18. listopada trebalo biti provedeno 89 mjera dogovorenih u ožujku", kazao je predsjednik eurogrupe Jean-Claude Juncker na kraju razgovora s ministrima financija iz 17-člane eurozone.

Spomenute mjere uključuju opsežan program privatizacije, reforme tržišta rada i ukidanje birokratskih opterećenja za poslovanje.