USPJESI I FAILOVI

E3 2011: rezime

13.06.2011 u 12:23

Bionic
Reading

Ovogodišnji E3, najveći gaming event na svijetu, trajao je prošloga tjedna od ponedjeljka do četvrtka. Razotkrivene su neke hardverske novotarije i pokoja nova igra, a sljedeće stvari mi smo odabrali kao najbitnije

Prvi dan E3-a započet je press konferencijom Microsofta a završio Sonyjevom. Microsoft je prije svega prednjačio u najavi novih naslova i usluga, pa je tako predstavljen i Xbox Live TV koji će biti lansiran na jesen, Star Wars Kinect igra i – Ryse.

 

Ryse će biti visokobudžetna igra iz Cryteka (Crysis, Far Cry) koja će biti namijenjena ekskluzivno korištenju s Kinectom. Prema prvom traileru čini se da bi Kinect napokon mogao dobiti visoko-kvalitetnu i visoko-budžetnu ekskluzivu.

 

 

 

Microsoft je iznenadio auditorij i najavom dolaska Minecrafta na Xbox 360 konzolu što je zasigurno razgalilo mnoge, a najviše pažnje definitivno je izazvala i najava Haloa 4, prve Halo igre na kojoj neće raditi Bungie koji se povukao iz deala s Microsoftom nakon fenomenalnog Halo: Reacha.

 

 

 

Microsoft i dalje velike nade polaže u Kinect, pa je tako demonstirana upotreba (prije svega glasovna) istoga u Mass Effectu 3 i Forzi 4.

 

Što se Sonyja tiče, praktički sva energija usmjerena je na predstavljanje handheld konzole dosad poznate kao 'NGP'. Konzola je prije svega dobila službeno ime – PlayStation Vita, a onda su demonstrirane i neke njene mogućnosti te ono što mnoge najviše zanima – cijene. O njima pročitajte u tekstu Damira Rukavine.

 

Sony je najavio i mogućnost spajanja Vite na PS3 po principu kontrolera upravo najavljenog Nintendovog Wii U-a o kojemu nešto kasnije.

 

 

Osim toga, Sony je tek najavio HD reizdanja Ico i Shadow of the Colossus igara za PlayStation 3.

 

Za razliku od Microsofta koji i dalje gura svoj Kinect, Sony kao da je potpuno zaboravio na svoj PlayStation Move.

 

IGRE

 

Što se pak igara tiče, najava dosad napoznatih naslova gotovo da nije bilo, no dva ipak, uz već spomenuti Ryse, možemo izdvojiti.

 

Dust 514. O ovom neobičnom FPS-u već smo pisali prošloga tjedna, no vrijedi još jednom naglasiti da se radi o FPS-u koji će biti direktno implementiran u svemir EVE Online MMO-a koji se na tržištu pojavio još 2003. godine. Da stvar bude interesantnija, Dust će biti PS3 ekskluziva što će rezultirati dosad neviđenom koordinacijom između dviju platformi s obzirom da će događanja u EVE Onlineu direktno utjecati na ona u Dust 514 i obratno.

 

 

 

Drugi naslov koji želimo izdvojiti je Brothers in Arms: Furious 4. BiA je inače najdraža WWII franšiza autora ovih redaka, a Furious 4 biti će svojevrsni reboot iste. Gledali ste Tarantinov genijalni Inglorious Basterds? E pa, Furious 4 biti će Inglorious Basterds video igara. Što reći no da jedva čekamo.

 

 

 

Kad smo već kod pucaljki, vrijedi spomenuti i novi Battlefiled 3 koji je mnogima oduzeo dah novim gameplay videom;

 

 

Iako se o tome vode mnoge žučne rasprave u gaming zajednici pa čak i na našim Facebook stranicama, moramo biti direktni – Battlefiled 3 je na E3 sajmu do nogu potukao Modern Warfare 3. MW3 nije pokazao apsolutno ništa novo, ništa zbog čega bi mu posvećivali posebnu pažnju. Da, igra će biti super i urnebesno će se prodati, no na prvi pogled izgleda kao expansion pack za MW2. Točka.

 

 

NINTENDO WII U

 

Naravno, najočekivaniji event E3-a bila je prva demonstracja potpuno nove Wii U konzole koja će naslijediti Wii. Osim totalno inovativnog kontrolera, Wii U zapravo ne nudi ništa drastično inovativno ili bolje od PlayStationa 3 ili Xboxa 360. Dojmovi onih koji su isprobali konzolu podijeljeni su, no opće je mišljenje da Wii U nije sposoban pokrenuti novu generaciju gaminga o čemu smo i sami pisali.

 

 

Što se ostalih događanja tiče izdvajamo sljedeće:

 

Prvi trailer za Assassin's Creed: Revelations i Hitman Absoultion:

 

  

 

 

 

Poduži gameplay video iz prekrasnog Skyrima:

 

 

 

Da podvučemu crtu, ovogodišnji E3 ostavlja pomalo mlak okus u ustima. Sony je razotkrio PlayStation Vita konzolu, ali prilično zanemario nove igre i Move, Nintendo je najavio potpuno novu konzolu koja će u najbolju ruku biti u istom rangu kao PS3 i Xbox 360, i na kraju je objavljeno tek nekoliko potpuno novih naslova.

 

Više sreće drugi put (dogodine)!