otkrila veleposlanica

Dvoje hrvatskih studenata bili u zgradi tijekom napada u Pragu: 'To je veliki šok'

22.12.2023 u 19:42

Bionic
Reading

Nezapamćeni masakr koji se dogodio na praškom sveučilištu potresao je i hrvatsku zajednicu, no srećom, hrvatski državljani nisu među žrtvama, potvrdila je veleposlanica Hrvatske u Češkoj Ljiljana Pancirov. U razgovoru za HTV istaknula je kako su dvoje hrvatskih studenata bili prisutni u zgradi tijekom napada, ali su uspješno poduzeli mjere zaštite i evakuirani su nakon dolaska policije

'Među onima koji su ubijeni i ranjenima nema hrvatskih državljana. To su provjerene informacije i s policijom i s resornim ministarstvima. Dvoje hrvatskih studenata, koliko nam je poznato, je bilo na prvom katu zgrade. Pucnjava je bila usmjerena na četvrti kat. Oni su naravno poduzeli mjere zaštite dok nije došla policija. Nakon toga su s ostalim osobama koje su se našle u zgradi evakuirani. S njima smo bili u kontaktu i iako je to veliki šok zbog svega što se dogodilo, a i zbog tragičnih posljedica, oni nastoje biti nakon svega toga dobro', izjavila je veleposlanica Ljiljana Pancirov za Dnevnik HTV-a.

Evakuirani studenti nakon masakra u Pragu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

U vezi s napadačem, istaknula je da je riječ o mladoj osobi s ozbiljnim poremećajem. Policija je bila informirana o njegovim suicidalnim namjerama, no on je promijenio planove i izbjegao ih prilikom dolaska u Prag. Umjesto da se uputi prema jednoj zgradi Filozofskog fakulteta, gdje ga je policija očekivala, direktno je otišao u drugu zgradu, gdje je izvršio pokolj.

'Postavlja se i pitanje posjedovanja oružja, svi detalji nisu poznati, međutim treba znati da oko 330 osoba je prošle godine dobilo dozvole za posjedovanje oružja. Da bi se to moglo, treba imati potvrde o mentalnom zdravlju, treba imati niz dokumenta i predstoji preispitivanje toga na koji način se oružje može dobiti', dodala je veleposlanica Pancirov.

U cilju sprječavanja sličnih događaja, češka policija je poduzela preventivne mjere koje će vrijediti do početka sljedeće godine. Ove mjere, kako je naglasila veleposlanica, ne ukazuju na konkretne prijetnje, već su poduzete iz predostrožnosti, obuhvaćajući škole i mjesta gdje se okuplja velik broj ljudi. Unatoč ovom tragičnom događaju, veleposlanica Pancirov istaknula je da su Češka i Prag i dalje sigurna mjesta, te pozvala na zadržavanje pozitivnog stava prema ovoj lijepoj državi.

'Češka i Prag su sigurno mjesta, u njima ima svaki dan mnoštvo turista, to najbolje pokazuje ulice kroz koje je vrlo teško prolaziti, posebno u ovo predblagdansko vrijeme i jedan izdvojeni događaj mentalno poremećenog mladića ne bi trebao promijeniti percepciju o toj lijepoj državi i lijepoj zemlji', poručila je veleposlanica Pancirov.