OCJENA TRIBINAŠA

Dvoboj Talijana i Španjolaca zasad je ljepotica Eura!

11.06.2012 u 17:09

Bionic
Reading

Utakmicu Španjolske i Italije korisnici našeg portala Tribina.hr okarakterizirali su kao najbolji od svih dosadašnjih dvoboja Eura

Naša su dva korisnika, Psellus i Sthagon, iznijeli neke vrlo zanimljive uvide u događanja na terenu. Iako imaju poprilično različite stavove i gledišta o pojedinim taktičkim finesama, složni su oko procjene da je utakmica zaslužila ocjenu odličan.

Tako je Sthagona iznenadila formacija Španjolaca bez ijednog napadača.

'Odlična utakmica. Jedina šteta je što nije bilo više golova. Talijani su doista iznenadili. Taktički odlično postavljeni, disciplinirani i motivirani. Na samom početku utakmice su nadmašili Španjolsku i u onom segmentu u kojem ju nitko ne može nadmašiti, a to je presing i brzo oduzimanje lopte protivniku. Španjolci su odigrali dobro, ali moram priznati da sam ostao razočaran. Ući u utakmicu bez napadača je po meni taktički promašaj. Talijani igraju odlično obranu, vrlo brzo se zgusnu, a tada silovati napade preko veznih igrača na postavljenu obranu jednostavno nema previše smisla.

Da su igrali od početka s Torresom, jednostavno bi imali mnogo više opcija u napadu. Španjolska je u određenim segmentima igre daleko najbolja na svijetu, međutim usko su se specijalizirali i ako ne diktiraju tempo, ne uspijevaju se prilagoditi protivniku. Teško mi je na temelju jedne utakmice reći što možemo očekivati od Talijana, ali ovo je izgledalo obećavajuće. I dalje ih ne bih svrstao među uski krug favorita, ali drago mi je da njihova igra napokon ponovno ima glavu i rep.'

Za Psellusa, formacija i taktika koje su postavili treneri bile su poprilično očekivane…

Definitivno najbolja utakmica dosada. Imali smo prilike vidjeti vrhunske tehničare koji su igrali utakmicu visokog tempa i zanimljive, premda očekivane taktičke zamisli. Zanimljivo je da je na utakmici bilo dosta faula, ali nisam stekao dojam da je zbog toga tečnost igre posebno patila.

Talijani su me ugodno iznenadili povremenim presingom i ulaskom u otvoreno nadigravanje sa Španjolcima. Nisam ih puno pratio prije turnira, ali sam znao za pretpostavke da će u nekim utakmicama nastupiti s trojicom u zadnjoj liniji. Španjolska formacija bez napadača također nije iznenađenje. U jednoj od prošlih tribina sam napisao da im je to jedna od opcija. David Silva je već znao igrati ulogu lažne devetke u reprezentaciji, a znalo se da to može odigrati i Fabregas. Kao što sam i onda napisao, da bi to funkcioniralo, igrači moraju biti vrlo uigrani, a s reprezentacijama je to teško postići čak i kada je dobar dio igrača iz jednog kluba. Dovoljno je da Silva malo kasnije shvati što će npr. Fabregas napraviti pa da propadne prilika.

Postavlja se pitanje imaju li Španjolci bolje rješenje. Torres je imao dosta prostora i prilika nakon što je ušao, no treba uzeti u obzir da se radilo o kraju utakmice kad su Talijani već malo fizički posustali, a pitanje je bi li toliko prostora dobio na početku kad se talijanska obrana vrlo brzo zgušnjavala. Prilike koje je imao nije iskoristio. Premda svatko može promašiti, teško se oteti dojmu da već svi pomalo sumnjaju u njegove sposobnosti. Volio bih da me razuvjeri.'

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!