Kursk i Belgorod

Dvije ruske pogranične regije postale su aktivne borbene zone

15.03.2024 u 06:13

Bionic
Reading

Viši dužnosnik ukrajinske obavještajne službe izjavio je u četvrtak da naoružane skupine, koje se navodno sastoje od Rusa koji se protive Kremlju, provode upade na ruski teritorij, pretvorivši dvije pogranične regije u "aktivne borbene zone"

Tri skupine sa sjedištem u Ukrajini ranije su se oglasile o tome da provode oružane operacije u ruskim regijama Belgorod i Kursk, tražeći od tamošnjih stanovnika da evakuiraju gradove i sela radi vlastite sigurnosti.

"Regije Kursk i Belgorod sada su područje aktivnih borbenih akcija. To je ono što potvrđujemo. I kao što su izjavili volonteri i pobunjenici, riječ je o građanima Rusije koji, nemajući druge mogućnosti, oružjem brane svoja građanska prava protiv Putinovog režima", rekao je Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe GUR na nacionalnoj televiziji.

Vjačslav Gladkov, guverner ruske oblasti Belgorod izjavio je ranije da su dvije osobe ubijene, a najmanje 20 ozlijeđeno u napadima ukrajinskih oružanih snaga unutar granice. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je spriječilo napad ukrajinske vojske.

Gladkov je kasno navečer u četvrtak objavio na Telegramu da je krenuo u pogranične ruske okruge, točnije u grad Kozinka, kako bi doznao iz prve ruke o tim događajima. Ruski vojni blogeri ranije su izvijestili da su ruski padobranci poslani u grad. Guverner regije Kursk Roman Starovoit naveo je na Telegramu da "ukrajinski teroristi nisu prestali s pokušajima da dovedu diverzante na naš teritorij".

Jedna od tri oružane skupine, Legija slobode Rusije objavila je na Telegramu da s obzirom na "ograničenu vojnu operaciju" koja se provodi u dvije regije, traži od stanovnika određenih gradova da napuste to područje. Drugi Sibirski bataljon, pak, objavio je da je "raspoloženje panike u gradu Grajvoron, pokraj Kozinke, te da su automobili čekali u redu za odlazak". Te dvije skupine ranije ovog tjedna izvijestile su o pokretanju prekograničnog upada.

Ruski dužnosnici u prošlosti su te skupine smatrali marionetama ukrajinske vojske i američke CIA-e, za koje Moskva kaže da pokušavaju potaknuti kaos u Rusiji. U prošlosti su Legija Sloboda Rusije i Ruski dobrovoljački korpus preuzimale odgovornost za prekogranične napade na Rusiju iz Ukrajine.

  • +13
Napad na Belgorod Izvor: Profimedia / Autor: Pavel Kolyadin / TASS / Profimedia