GUŽVA NA BLISKOM ISTOKU

Dvije rakete pale na Izrael, Obama u Palestini

21.03.2013 u 08:07

Bionic
Reading

Dvije rakete doletjele su iz Pojasa Gaze na izraelsko područje u četvrtak, na dan kada će američki predsjednik Barack Obama posjetiti palestinska područja i razgovarati s tamošnjim čelništvom

U raketnom napadu nitko nije ozlijeđen, samo je pričinjena manja materijalna šteta na jednoj kući u blizini izraelske granice s Gazom. Nijedna militantna skupina još nije preuzela odgovornost za napad.

Obama je u srijedu doputovao u Izrael, po prvi put otkako je predsjednik, i sastao se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka Obama je izrazio želju da se nastave izraelsko-palestinski razgovori, ali nije iznio nove prijedloge niti je spomenuo gradnju izraelskih naselja na okupiranim teritorijaima, glavnim uzrokom propasti pregovora pod pokroviteljstvom SAD-a 2010. godine.

Rekao da želi saslušati obje strane prije no što se odluči kako nastaviti, a za to će imati prigodu danas kada ga u Ramalahu na Zapadnoj obali očekuje sastanak s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Morat će se suočiti i s nezadovoljstvom izraelskih čelnika koji ga optužuju da ne čini dovoljno na ostvarenju palestinske države i zaustavljanju židovske kolonizacije.

Palestinski aktivisti postavili su u srijedu prosvjedni logor u blizini mjesta gdje Izrael namjerava izgraditi novo naselje židovskih naseljenika na Zapadnoj obali, pokušavajući na taj način skrenuti pozornost na svoju borbu tijekom posjete američkog predsjednika Baracka Obame