S PIŠTOLJEM U GLAVU

Dva velika pitanja oko Grčke vise u zraku

13.07.2015 u 08:41

Bionic
Reading

Njemački, francuski i grčki čelnici te čelnik Europskog vijeća iznijeli su na stol kompromisni prijedlog koji bi pomogao ostanku Grčke u eurozoni te ga podnijeli ostalim čelnicima zemalja eurozone na usvajanje, navodi u ponedjeljak izvor blizak pregovorima

'Postoji sporazum četvorice koji je proslijeđen svim ostalim čelnicima 19 zemalja eurozone", naveo je taj izvor za agenciju France Presse, malo nakon što je Europsko vijeće objavilo nastavak rasprava na summitu uz "kompromis', koji je na stolu.

Kompromis su predstavili njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, grčki premijer Aleksis Cipras i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, navodi izvor blizak pregovorima.

"Dva su velika pitanja ostala otvorena, no pripremili smo teren i dogovorili se o gotovo svemu ostalome", naveo je izvor iz grčkog vladina izaslanstva.

Sporne točke su sudjelovanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje Grčka ne želi, u novom programu spašavanja, te stvaranje fonda u Luksemburgu sa 50 milijardi grčke aktive kako bi se osigurala provedba privatizacije u zemlji, što je ideja koju Atena odbija, rekao je isti izvor.

'S pištoljem uz glavu, tko bi se složio', kazao je izvor ukazujući na težinu financijske situacije u kojoj se nalazi Grčka i njezine banke kako bi se opravdale koncesije koje mora učiniti grčka vlada.