salva raketa

Ruski projektili zasuli gradove širom Ukrajine; pola Kijeva bez struje

15.11.2022 u 18:32

Bionic
Reading

Rusija je u utorak zasula projektilima gradove širom Ukrajine u salvi napada koji su uslijedili nakon ponižavajućeg povlačenja iz Hersona, premda ima znakova da se njezine snage povlače na jug još dalje od rijeke Dnjepra

Oglasile su se sirene za zračnu uzbunu i odjeknule eksplozije u desetak velikih gradova nakon jednog od najvećih ruskih raketnih napada do sada, slijedeći obrazac posljednjih tjedana kada je Moskva napadala daleko od fronte nakon gubitaka na bojnom polju.

U glavnom gradu Kijevu plamen je zahvatio peterokatni stambeni blok, jedne od dvije stambene zgrade za koje su vlasti rekle da su ondje pogođene. Novinari Reutersa koji su stigli na mjesto događaja vidjeli su stanovnike nagurane kraj tinjajuće urušene zgrade.

Gradonačelnik je rekao da je potvrđeno da je jedna osoba ubijena i da je pola glavnog grada ostalo bez struje.

Drugi napadi ili eksplozije zabilježeni su u velikim gradovima, od Lavova i Žitomira na zapadu do Krivoj Riha na jugu i Harkiva na istoku. Regionalni dužnosnici izvijestili su da su neki od napada prekinuli opskrbu električnom energijom.

Rašireni napadi uslijedili su četiri dana nakon što su ruske snage napustile grad Herson na jugu, jedinu regionalnu prijestolnicu koju je Moskva zauzela od početka invazije, šest tjedana nakon što ju je predsjednik Vladimir Putin proglasio vječnim dijelom Rusije.

Rusija je prošli tjedan rekla da će njezine snage zauzeti položaje koje je lakše braniti na suprotnoj obali rijeke Dnjepra. Ali videosnimke snimljene u gradu Oleškom, preko srušenog mosta od Hersona, izgleda pokazuju da su ruske snage također napustile svoje bunkere.

  • +9
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke

Dalje prema istoku, gradska uprava koju je postavila Rusija rekla su da povlače državne službenike iz drugog najvećeg grada u regiji, Nove Kahovke, koji se nalazi na obali rijeke pored ogromne strateške brane.

Natalia Humenjuk, glasnogovornica ukrajinske vojske, rekla je da se čini da Moskva premješta svoje topništvo 15-20 km dalje od rijeke, kako bi zaštitila svoje topove od ukrajinskih protuudara.

"Na lijevoj obali Dnjepra postoji određena aktivnost neprijateljskih snaga u smislu udaljavanja od obale 15-20 km”, rekla je. Rusija ima topništvo koje je još uvijek u stanju pogoditi Herson s tih novih položaja, ali "imamo i čime odgovoriti", rekla je.

Prije povlačenja iz Hersona prošli tjedan, Rusija je rekla da premješta svoje snage preko Dnjepra kako bi bolje obranila teritorij uključujući pristupe strateškom poluotoku Krimu, koji Rusija drži od 2014. Ali u videu snimljenom u Oleškom, preko rijeke od Hersona na glavnoj autocesti dva sata vožnje do Krima, nije bilo znakova ruske prisutnosti.

Na snimci se vidi kako vozač velikom brzinom juri niz pustu glavnu cestu kilometrima ne naišavši ni na jednu rusku kontrolnu točku ili zastavu. Čini se da je nekoliko bunkera postavljenih uz cestu napušteno. Mjesto snimanja potvrdio je Reuters na temelju vidljivih obilježja tog grada i krajolika.