nedaleko hormuškog tjesnaca

Dva potresa magnitude oko 6 po Richteru sravnila pola iranskog sela sa zemljom, poginulo pet osoba, a oko stotinu ih je ozlijeđeno

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2022 21:15
  • Objavljeno 02.07.2022 u 21:14
Potres u Iranu sravnio je dio sela sa zemljom

Potres u Iranu sravnio je dio sela sa zemljom

Izvor: EPA / Autor: ABDOL HOSSEIN REZVANI

Pet je osoba poginulo, a nekih stotinu je ozlijeđeno u subotu u Iranu nakon nekoliko potresa koji su dopola razorili selo na jugu zemlje, nedaleko od Hormuškog tjesnaca

Tri potresa od kojih su dva bila magnitude 6 te 5,7 - pogodila su pokrajinu Hormozgan i pretvorili u ruševine polovicu sela Sajeh Hoš. Selo je 100 kilometara jugozapadno od luke Bandar Abas s oko pola milijuna stanovnika koja je smještena na Hormuškom tjesnacu.

"Pet je osoba poginulo, a 93 su ozlijeđene, od kojih je sedam u bolnici", najnoviji su podaci koje je za televiziju iznio glasnogovornik Nacionalnog centra za hitna stanja Modžataba Haledi. Operacije potrage i spašavanja gotovo su završene, objavio je iranski Crveni polumjesec, prenosi televizija. Nekoliko stambenih zgrada srušilo se u Sajeh Hošu i selo je bez struje kao i tridesetak okolnih sela, navodi televizija.

  • +1

Potres u Iranu

Izvor: EPA / Autor: ABDOL HOSSEIN REZVANI

Pogođeni su i povijesno važni objekti, a među njima je 50 drevnih mlinova, koje je potres oštetio na otoku Kešm, rekao je dužnosnik pokrajinskog centra za baštinu. Smješten na rubu nekoliko tektonskih ploča Iran je zone snažne seizmičke aktivnosti. U 2003. godini potres magnitude 6,6 djelomično je uništio grad Bam na jugoistoku pri čemu je poginula najmanje 31.000 ljudi. U potresu 7,4 koji je 1990. godine pogodio sjever Irana poginulo je 40.000 stanovnika.