BEZ DOGOVORA O VLASTI

Dva HDZ-a u BiH spremni biti i oporba

Dragan Čović

Dragan Čović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Mario Iličić

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je u srijedu za medije u Mostaru da su dva HDZ-a u toj zemlji spremna otići u oporbu ako se u pokušaju postizanja dogovora o vlasti u toj zemlji bude inzistiralo da pristanu na prepuštanje SDP-u i SDA dvaju hrvatskih mjesta u vladi Federacije i ministarskom vijeću BiH.

"Ako ne možemo dobiti pet od 17 članova u federalnoj vladi i tri u ministarskom vijeću, naše je stajalište da mi (dva HDZ-a) ne želimo sudjelovati u takvoj vlasti. Neka sastavi vlast tko to misli da to može učiniti i neka preuzme odgovornost da vodi takvu vlast", rekao je Čović u telefonskoj izjavi medijima nakon susreta s više europskih i američkih predstavnika u srijedu u Sarajevu.

Dodao je da bi takav potez uspostave vlasti bez legitimnih hrvatskih političkih stranaka, za koje je glasovalo najviše Hrvata u BiH, destabiliziralo stanje.

"To bi donijelo puno bure u BiH. Vlast se sigurno ne može uspostaviti na normalnim osnovama bez dvaju HDZ-a, koji su legitimni predstavnici Hrvata u BiH, ali o tome neka razmišljaju oni koji nas sprječavaju da kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda popunimo hrvatska mjesta", rekao je Čović

Novi krug pregovora o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini, koji je u srijedu vođen u Sarajevu, ponovno je završen bez rezultata a četiri stranke predvođene Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP) najavile su kako će u četvrtak započeti postupak konstituiranja izvršne vlasti na razini Federacije BiH.

Predsjednici SDP-a Zlatko Lagumdžija, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, HDZ BiH Dragan Čović i HDZ 1990. Božo Ljubić ponovo su satima iza zatvorenih vrata u Uredu visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu pokušavali dogovoriti raspodjelu ministarskih mjesta namijenjenih Hrvatima u budućoj vladi Federacije BiH i vijeću ministara BiH no sporazuma nije bilo, potvrđeno je u večernjim satima iz OHR-a.

"Razgovori između HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a BiH završeni su bez sporazuma o uspostavi vlasti u Federaciji BiH. Velepoislanici zemalja članica upravnog odbora Vijeća za provedbu mira koji su sudjelovali u dijelu razgovora potpuno su podržali napore OHR-a", stoji u priopćenju.

Također se pojašnjava kako su međustranački razgovori do sada doveli do sporazuma o zajedničkim programskim osnovama te dogovora da bi stranke koje sudjeluju u koaliciji trebale biti zastupljene na svim razinama vlasti.

Konačni sporazum nije mogao biti postignut zbog raspodjele dva ministarska mjesta", navodi OHR.

Nitko od sudionika tih pregovora vođenih u OHR-u nije novinarima želio kazati ništa o njihovom sadržaju, a lokalni mediji nagađaju kako je i dalje prijeporno to hoće li dva HDZ-a dobiti svih pet federalnih ministarskih mijesta i tri ministarstva na državnoj razini koja trebaju popuniti kandidati iz reda hrvatskog naroda.

Predsjednici članica koalicijskog bloka, kojega uz SDP čine SDA te Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak", tijekom dana su se na odvojenim konzultacijama dogovorili da nastave provoditi sporazum o postizbornom savezništvu i pokušaju uspostaviti vlast u Federaciji BiH.

Također se nagađa kako će se pregovori s dva HDZ-a ipak nastaviti tijekom večeri i u četvrtak, te kako bi u postizanju dogovora mogao posredovati i Wilfried Martens, predsjednik Europske pučke stranke (EPP) koji je u Sarajevo doputovao kako bi sudjelovao u radu okruglog stola posvećenog europskim integracijama te stanju na Balkanu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi