ZA RAVNOPRAVNOST HRVATA

Dva HDZ-a u BiH predložila ustavne promjene

29.08.2012 u 19:49

Bionic
Reading

Zastupnici dvaju HDZ-a u BiH uputili su u srijedu u parlamentarnu proceduru amandmane na izmjene ustava BiH i Federacije BiH kako bi se otklonila diskriminacija prema predstavnicima manjina i izjednačila pozicija Hrvata prema druga dva naroda

Kako je za medije izjavila predsjednica hrvatskog kluba u domu naroda parlamenta BiH Borjana Krišto, prijedlogom dvaju HDZ-a utvrđuje se da je BiH država triju jednakopravnih konstitutivnih naroda i građana.

Ovi prijedlozi odnose se na novi način biranja izaslanika u domove naroda te posredni izbor članova predsjedništva BiH. Izaslanik HDZ-a 1990. u domu naroda parlamenta BiH Martin Raguž istaknuo je da prijedlog dvaju HDZ-a omogućava europsku budućnost BiH, budući su se potpisanom Mapom puta s Europskom unijom političari iz BiH obvezali da će do kraja kolovoza u parlamentarnu proceduru uputiti ustavne promjene kojim bi se ispunila presuda suda za ljudska prava iz Strasbourga.

'U rokovima koje smo preuzeli u Bruxellesu reagirali smo i otvorili mogućnost BiH da u cijelosti riješe ova pitanja i to ne samo s pozicije hrvatskog naroda', rekao je Raguž. Dva HDZ-a predložila su novi način biranja izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani dom naroda Federacije BiH iz kojega se bira izvršna vlast.

Nakon posljednjih izbora, dva HDZ-a su prosvjedovala zbog toga što je vlast u Federaciji BiH uspostavljena bez sudjelovanja stranaka za koje je glasovao najveći broj Hrvata, dok je pak hrvatski član BiH predsjedništva Željko Komšić izabran uz potporu najvećeg broja bošnjačkih birača.