izbor pantovčaka

Đurđević: 'S Milanovićem nikad nisam imala ni privatne ni službene kontakte. Nisam pomišljala da odustanem od kandidature za Vrhovni sud'

06.05.2021 u 19:25

Bionic
Reading

Zlata Đurđević, profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu i kandidatkinja za predsjednicu Vhovnog suda koju podržava Zoran Milanović, predsjednik RH, gostujući na RTL-u kazala je da s Milanovićem nikad nije imala nikakve niti privatne, niti službene niti poslovne kontakte

'Prvi put smo se susreli početkom ožujka kad me pozvao na razgovor vezano za kandidaturu za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske', kazala je Đurđević u RTL-u Danas.

Dodala je kako joj je rekao da je bilo pet kandidata, da je obavio razgovore s njima i da se odlučio za nju.

'Smatram da sam ostvarila izuzetne uspjehe u svom poslovnom životu. Redovita sam profesorica kaznenog procesnog prava. Bavim se i pravosuđem općenito i kaznenim pravosuđem i ljudskim pravima. Imam i međunarodna priznanja i ugled. Imam preko 100 objavljenih radova, preko 100 javnih izlaganja. Bila sam predsjednica hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu, a osim toga sam specijalizirala na najboljim svjetskim sveučilištima kao što su Cambridge, Berkeley i Yale', istaknula je Đurđević.

S obzirom da već mjesecima traje prijepor oko izbora čelne osobe za Vrhovni sud upitana je je li pomišljala da odustane od svega.

'Ne. Ja imam sigurno mjesto na fakultetu. Smatram da imam najbolji posao na svijetu, ali s obzirom da sam pokazala aspiraciju i težnju da budem sutkinja na međunarodnim sudovima, i sada sam rezervna kandidatkinja za Europski sud za ljudska prava, smatrala sam da moj integritet i moje znanje mi ne dopušta da takvu jednu poziciju odbijem kad se radi o Republici Hrvatskoj', kazala je Đurđević.

Na pitanje zašto se nije javila na prvi javni poziv kazala je da se javila u siječnju za Europski sud za ljudska prava.

'To je u to vrijeme bila moja intencija, bila sam i na intervjuima. Nekako se ne javljam na više takvih pozicija istovremeno. Osim toga ovo je jedna pozicija za koju sam smatrala da imam karakteristike, ne znam, možda neki naših raniji razgovori mene i predsjednika Milanovića mi nisu davali nadu da bi on mene predložio', istaknula je.

Na dodatno pitanje je li tek nakon njegovog predlaganja postala zainteresirana za tu funkciju kazala je da je predsjednik je ustavni predlagatelj.

'Mislim da to nije isto kao kada se javljate za Ustavnog suca. Jer ovdje Ustav, kao i kod glavnog državnog odvjetnika, predviđa ne samo da vas bira neko političko tijelo, nego da vas i predlaže predsjednik, tj. Vlada', pojasnila je.